oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

Year: 2010

Cap d’any a NYC

Reading time: 3 – 4 minutes

Abans que res i perquè no se m’oblidi: Bon any a tothom! després d’una altre sequera d’articles a qui ens teniu a l’aeroport de Madrid esperant a que surti el vol cap a Nova York, un any més aprofitem les vacances de nadal per anar a veure món. Aquest cop toca anar a fer el turísta als EUA. Després d’anar a llocs de caloreta els últims tres anys aquest cop tocarà passar fred. Però ja aviso que la cosa té trampa, ja que la idea aquest cop serà aprofitar la setmana blanca dels professors per fer unes vacances de caloreta llavors.

Tornant al tema del blog, cal afegir que aquest cop el tema de la sequera té una bona excusa ja que aquest últim mes la meva vida ha canviat força, de fet, ja no treballo ni tan sols des de casa sinó que els propers mesos i potser fins hi tot l’any 2011 treballaré a Barcelona. Això m’obliga a invertir unes 3h al dia en desplaçaments, o sigui, em resta temps per escriure les meves troballes i enginys tecnològics. Això si, com sempre continuo recopilant apunts que estan pendents d’ordenar per tal de ser publicats.

Per aquest proper any 2011 hauré d’intentar aplicar les últimes coses que m’ha ensenyat la vida. Coses tan senzilles i difícils d’assimilar com que per guanyar més diners el que he de fer és treballar menys, que per ser més feliç he de respectar els horaris i optimitzar al màxim el temps d’oci, seguir potenciant les relacions personals i aprendre encara més a disfrutar-les. Pel que fa als temes tècnics ja fa anys que m’esforço en fer-ho però cada cop ho vaig fent millor i el tema és ben senzill, fer menys coses i augmentar dràsticament el temps dedicat a temes específics. He notat que amb uns 30min d’actualització de temes tecnològics genèrics i unes de 2 a 4h d’estudi de temes especialitzats puc aprofitar la resta d’hores en optimitzar els processos que m’envolten i que permeten que tot flueixi a la perfecció.

Abans d’acabar l’article ús poso al dia dels temes laborals, així sabreu per on paro. La major part del dia estic treballant per Vision Robotics com a CTO. Per altre banda les tasques d’assessor en temes de hosting i correu electrònic continuen més vives que mai. Pel que fa al projecte movilpoint ha canviat de nom i es passarà a dir vitevents.com ben aviat, de fet, la nova web d’ecommerce ja comença a tenir una forma ben interessant. Per si tot això no fos prou, amb l’Oriol M. i el Ferran M. estem donant-li tombs a un nou projecte que té molt bona pinta.

Bé ja heu vist que la cosa esta més ocupada que mai, però el millor de tot és que cada cop aconsegueixo envoltar-me de gent més interessant i que t’animen a seguir endavant. Per tant, diria que les parts més importants de la fórmula de la felicitat les tinc cobertes: amor, feina i salut. Mai hagués pensat que pogués arribar a ser tan ric.

Un cop més m’he posat reflexiu al blog, suposo que per aquestes dates ja toca. Per cert, parlant de temes profunds, fa un mes vaig digitalitzar els meus apunts del llibre “El Poder del Pleno Compromiso”, així que tinc pendent de publicar-los per tothom. Per aquest viatge m’estic llegint el llibre “Intel·ligència Emocional” que tanta gent m’ha recomanat, si és tan interessant com diuen ja en faré uns apunts de les parts més destacades per poder-los consultar sempre que calgui.

Arribats a aquest punt ja només em queda despedir-me fins l’any que ve, petons i abraçades!

APT protocol o AptURL – instal·lant soft des del browser

Reading time: < 1 minute

AptURL o APT protocol plateja una idea molt interessant. Per exemple, quan estem mirant una pàgina web i aquesta ens parla d’un aplicatiu per Debian/Ubuntu la idea seria clicar a un enllaç del tipus: apt:exampleapp i això llençaria el gestor d’aplicacions (package manager) del sistema APT que instal·laria aquesta applicació en el nostre sistema.
Per tal de fer això possible hi ha una serie d’extencions per diversos navegadors: firefox, crhome, konqueror, opera, etc. si voleu més informació podeu consultar el wiki d’ubuntu on parla de AptURL.

Notes sobre balanceig de càrrega i alta disponibilitat (load-balancig and HA)

Reading time: < 1 minute Al wiki fa uns dies vaig començar una secció referedia a temes de balanceig de càrrega i alta disponibilitat en linux, en escència són fruit de la recol·lecció d'informació que vaig fer per preparar un projecte que estic montant i que requereix aquestes funcionalitats. Així doncs, per donar-li rellevancia aquestes notes malgrat no estan acabades ni tenen un ordre i idioma depurats les adjunto aquí.

Seesmic – el meu portal cap a les aplicacions socials

Reading time: 2 – 2 minutes

Potser a alguns els semblarà rara la recomanació d’una aplicació per Windows i encara més si aquesta esta fet amb Silverlight. Però he de reconeixer que a mi m’esta resultat una eina força còmode.

Perquè l’utilitzo:

  • Des d’una sola eina i amb una sola línia de temps veig:
    • twitter
    • facebook
    • linked.in
    • google buzz
  • Obviament puc, fer tot tipus d’accions sobre cada una de les entrades vingui d’on vingui el contingut. O sigui, comentaris, retweets, preview d’imatges, informació dels usuarios, etc.
  • També puc escoltar last.fm des de la mateixa aplicació i compartir la informació de les cançons que escolto quan m’interessa.
  • S’actualitzen en temps real les línies de temps de les diferents eines, via streams.
  • També puc postejar sobre quasevol de les xarxes socials o fins hi tot sobre totes a la vegada.

Per acabar un parell d’screenshots perquè ús feu una idea del seu aspecte, el primer és la finestra de l’aplicació tal qual la faig correr jo:

el segon és l’aplicació a ‘full-screen’:

Pàgina web de l’aplicació: Seesmic, l’eina esta disponible també com a plug-in d’un munt de navegadors i de quasi tots els sistemes operatius mòbils moderns.

byobu – screen molt millorat

Reading time: 2 – 2 minutes

A aquestes altures tothom coneix screen i a quin més qui menos li ha solucionat més d’un problema. Pels que no el coneixeu, podeu donar un cop d’ull als posts que vaig fer sobre el tema:

Per començar un screenshot de l’eina:
byobu screenshot

Pel que fa a les funcionalitats hereda tota la potència i accessos ràpids que té screen, a més d’un entorn basat en ncurses per configurar l’aspecte de les pantalles i comportament de l’eina. És genial amb un cop d’ull poder saber les consoles que tenim obertes i monitoritzar el sistema des de la shell. A més també permet instal·lar-se al ~/.profile de l’usuari de forma senzilla (byobu-launcher-install) perquè al fer un login o un ssh tinguem la sessió directament dintre del byobu.

A la Ubuntu Lucid (10.04) i a Fedora 14 ja he trobat el paquet, pel que fa a MeeGo aquest no estava disponible però m’he baixat el tar.gz i compilar-lo ha estat 1s.

La pàgina web de: byobu.

Algunes referències interessants de les tecles d’screen:

wbinfo: Windbind information

Reading time: 1 – 2 minutes

Mai ho havia necessitat fins avui, tenia un samba que accedia a un AD per saber quins eren els seus usuaris i grups d’usuaris. Així doncs, el problema que tenia era com podia saber quins usuaris tenia i quins grups. Es veu que tot això es fa a través de la comanda wbinfo.

A continuació poso una petita referència dels paràmetres que més bé m’han anat:

# llista usuaris
wbinfo -u
# llista grups
wbinfo -g
# info d'un usuari
wbinfo -i DOMINI+username
# grups que té l'usuari
wbinfo -r DOMINI+username
# informació d'un grup a partir del GID
wbinfo --gid-info=GID
# obtenir el GID a partir del nom del grup
wbinfo --group-info=DOMINI+groupname
# informació d'un usuari a partir del UID
wbinfo --uid-info=UID

Referència completa de la comanda: wbinfo

Zeroconf – quatre apunts que poden ser útils

Reading time: < 1 minute No tenia gaire frescos els mecanismes que usava Zeroconf per treballar, així doncs, arran d'un comentari fet pel Marcos he decidit invertir-hi una estoneta per fer-me uns petits apunts sobre el tema. Són quatre notes que he posat al wiki i que enllaço a continuació espero que ús siguin útils.

Sphering Barcelona

Reading time: < 1 minute L'Isaac i jo teniem un tema pendent des de fa uns quants mesos i finalment ahir varem posar-hi solució.
Per si a algú li pica la curiositat de provar-ho ho fan al Parc del Forum de Barcelona, costa 30€ per persona i heu de ser dues persones. Cal contractar-ho a Sphering Barcelona.

Screencast 0x01 – Com funciona OAuth?

Reading time: 1 – 2 minutes

Després de la primera prova pilot amb el tema dels screencast presento aquesta altre entrega en la mateixa línia de la primera però amb un tema una mica més interessant i difícil d’explicar. Per si no ús sona de res OAuth, comentar que és un sistema d’autorització d’accés a una API per part d’aplicaicons i d’aplicacions web. Compte, en si mateix OAuth no és un sistema d’autenticació sinó d’autorització, si no teniu clars aquests conceptes: wikipedia: authentication vs authorization.

Bé ja em comentareu si algú ha pogut entendre algo, he de dir que m’hi he esforçat força en simplificar el tema i no ha estat fàcil fer-ho.

El Podcast disponible al directori d’iTunes

Reading time: < 1 minute Després de que diverses persones m'ho demanessin fa un mes més o menys em vaig donar d'alta al directori de podcasts del iTunes. Així doncs, els que tingueu un iPhone, iPad o qualsevol altre andromina compatible amb iTunes podrà localitar el meu podcast buscant simplement 'oriolrius.cat', l'enllaç cap a la pàgina del podcast:

screenshot oriolrius.cat a iTunes