Sep 06

Compra fallida del Samsung Serie9

Reading time: 2 – 4 minutes

A principis d’estiu vaig vendre el Dell XPS m1330 que tan bon resultat m’ha donat, això si, oblidant l’ensurt de la targeta gràfica. Aquest no és el meu equip principal de treball, per aquest finalitat uso un Dell XPS Studio 13 amb dos Core 2 Duo a 2.6GHz, 8GB de RAM i 500GB d’HD a 7k2 rpm.

Doncs bé la meva idea era substituir-lo per un Samsung Serie9, en escència un ordinador ultraportable amb un processador i5 i un disc SSD que apuntava molt bones maneres i a més les crítiques el deixaven molt bé. La principal funció per aquest ordinador era de ser la meva agenda i sistema de comunicacions amb els meus equips. Gràcies a l’autonomia i la seva lleugeresa era ideal per treballar en ruta, la seva potència a més el feien perfecte per usar en un dels 4 monitors de treball que uso, igual que feia amb el m1330. No cal oblidar que com a peculiaritat en la meva xarxa aquest és el Windows.

Finalment doncs, els senyors de Techdata i més concretament els de Samsung han aconseguit que després de més de 3 mesos d’espera hagi desistit d’esperar més. Així doncs he comprat un MacBook Air que finalment ha estat d’11” encomptes de les 13″ que tenia el Samsung Serie9 que volia. Només rebre el MacBook vaig configurar-li el BootCamp perquè arrenqués un Windows 7 i així l’estic usant des de llavors. Malgrat el Mac OS X pinta molt bé hi ha una serie d’eines de productivitat que no són compatibles amb Mac OS X i que no puc deixar d’usar i permetrem canviar-les sense invertir un temps que ara no vull dedicar a això.

Apple MacBook Air 11"

Així doncs, encara que sembli extrany vaig amb un Mac sota el braç amb el Windows instal·lat, això no hi ha qui ho entengui, eh?! com jo sempre dic, per tal de qualificar l’adversari primer l’has de coneixer a fons i ara el que toca és comprovar si els productes estan tan ben acabats com diuen. De moment no en tinc cap queixa més aviat al contrari. A nivell de hardware el equip té un acabat impecable el rendiment és excel·lent i tot funciona com un rellotge suïs. Si hagués de queixar-me d’algo ho faria de la bateria que pel meu gust hauria de durar més.

Com a referència la configuració del MacBook Air que he escollit és aquesta:

MacBook Air Specs

Aug 02

Practitioner de PNL

Reading time: 4 – 6 minutes

Aquest mes de juliol vaig estar a Mens Venilia fent el Practitioner de PNL amb l’Alejandro Cuellar i tota una colla de companys amb els que vaig poder seguir treballant en el meu creixement personal. Com que explicar tot el que varem tocar és quasi impossible en un sol article, només diré que van ser més de 100h molt intenses i en les que vaig poder connectar en parts de mi mateix que ni m’havia plantejat que existien. Que tot això sembla una mica esotèric a continuació faig un petit resum del que per mi és la PNL.

Jo definiria la Programació Neurolingüística com l’estudi dels patrons de comportament de les persones que han aconseguit l’èxit en algún aspecte de les seves vides, ja sigui personal o professional. El que fa la PNL és tractar de difondre aquestes pautes de conducta per poder obtenir la mateixa eficàcia.

L’estat mental condiciona els nostres èxits i fracassos en gran mesura, per tal de percebre el nostre estat mental en un moment determinat podem fixar-nos en quines imatges tenim al cap, els sons que percibim, els sentiments que ens invadeixen, els gestos que fem, les postures i el ritme de la respiració. Tot plegat ens donarà una serie d’indicadors que ens permetran reconeixer el nostre estat mental.

La nostre forma de comunicaar-nos condiciona en gran mesura el resultat dels nostres esforços en totes les àrees de la vida. La comunicació esta composta no només per la parla i per les paraules, sinó per molts altres factors que acaben sent més important que el contingut digital de les paraules. A la resta de la informació l’anomenem informació analògica, també coneguda com llenguatge no verbal, i arriba a significar el 93% de la comunicació.

Quan parlem de programació en la PNL ens estem referint al fet de respondre no de forma automàtica davant d’una situació sinó a fer-ho d’una forma conscient i escollint les accions adequades per tal d’estar alineats amb els nostrs objectius. Aquests programes defineixen la nostre conducte que és possible gràcies al sistema neurològic: vista, oida, gust, tacte i sentiments. La part lingüística és la que es refereix al llenguatge en que estan escrits els nostres programes, és a dir, la nostre comunicació interna i amb el món es fa a través del llenguatge, per tant, hem de ser molt curosos en el ús que en fem del mateix.

Per tal de treballar amb les idees de la PNL s’han d’acceptar una serie de coses, sinó es pot convertir en quelcom impossible. La primera que jo destacaria és que hem d’eliminar els nostres prejudicis, per fer això el primer que cal fer és saber-los identificar a temps quan els estem aplicant i seguidament cal que no tinguem cap problema a l’hora d’ignorar-los un cop identificats. Això ens permetra centrar-nos en els resultats sense desviar-nos en comparacions amb els nostres valors.

La segona cosa que cal acceptar és que cada un de nosaltres té el seu propi món i que aquest esta totalment condicionat en la percepció que cada un de nosaltres fa del món real. Per tant, no podem mai assimilar el món real amb cap percepció individual del mateix. Al parlar de percepció estem assumint que hi ha distorcions que limiten les possibilitats, aquestes distorcions s’apliquen en forma de filtres: creencies, interessos, conviccions i el llenguatge.

 

Els filtres s’acaben convertint en obstacles que haurem de modificar a través d’actituts més adequades si el que volem és canviar el nostre món. Així doncs, em d’aprendre a centrar-nos en els objectius, minimitzar els problemes, saber el que volem i el que desitgen els altres, a més de coneixer els propis recursos i usar-los activament per aconseguir les nostres metes.

 

Crec que algo fonamental és interioritzar que no hi ha fracaços, només resultats. A través d’aquests resultats podem modificar la nostre direcció. La imaginació no té límits, això si, els nostres prejudicis s’encarreguen de bloquejar la imaginació constantment.

Per ser conscients de la nostre conducte i no actuar segons els programes inconscients que tenim establerts, sovint es proposen tres idees:

  • Tenir clars els objectius, estar disposat i atent per no desviar-nos. A més, cal ser molt flexible per canviar qualsevol forma d’actuar fins aconseguir-los.
  • Canviar, significa fer una altre cosa. Quan més flexibles siguem més oportunitats tindrem.
  • Les habilitats concretes i l’estat mental positiu són els mitjans per aconseguir les metes que ens proposem.
Fins aquí arribaria la meva definició del que vaig estar treballant en el Practitioner de PNL. L’experiència ús la recomano a tots, potser el que us diria és que si podeu no la feu en un intensiu d’estiu, com jo, sinó en un curs que duri tot l’any així podreu anar treballant els conceptes amb més calma. Tot i que, per mi, la fórmula màgica seria fer l’intensiu i després anar a les classes durant tot l’any. Diria que amb aquest doble procés es poden arribar a interioritzar les coses amb molta més eficàcia.

El temari del curs en format PDF..

Jul 16

Curs de Mindfulness

Reading time: 4 – 6 minutes

mindfulnessUn altre pas dintre de la meva formació personal ha estat fer un curs de Mindfulness a Mens Venilia dirigit per Elizabeth Alliaume. A més en aquesta ocasió vaig compartir el curs amb en Carles cosa que el va fer encara més agradable.

Per situar el tema de Mindfulnes m’agradaria usar una definció molt esqüeta i que em va agradar moltíssim del què és Mindfulness: “el Mindfulness és el Zen pel món occidental”. Si haguéssim de traduir aquest anglisisme d’alguna manera ho podriem fer com a “Consciència Plena”; però aplicar les tècniques del Zen en una cultura com la nostre on la velocitat i l’excés d’ocupacions regnen el nostre dia a dia es fa realment complexe de combinar.

Degut a la nostre educació i les costums que hem anat adquirint al llarg de la vida estem acostumats a tenir la ment molt ocupada, si l’observem durant una estona notarem que no para d’anar d’un tema a un altre sense parar. Passant pels temes de forma superficial, accelerada i distorcionada. De fet, si intentem calmar totes aquestes idees que no paren d’arribar-nos això es converteix en un impossible. Per tant, podriem dir que sovint la ment va pel seu costat sense comptar amb la nostre voluntat.

Identificar la ment com a medi de coneixement és molt habitual però degut a aquest soroll constant quan volem usar la ment per coneixer coses del nostre interior la ment es converteix en un problema, no ens han educat per fer això amb la ment i aquesta se’ns envà, s’escapa a altres temes i tasques que li són més familiars.

Un altre obstacle és el propi funcionament de la ment, la nostre ment intenta solucionar els problemes desde la racionalitat i a través del llenguatge. Tot això no ens serveix per treballar amb el nostre interior ens cal la lucidesa i l’intel·lecte, però no el pensament racional. De fet, segons el Mindfulness el que ens cal per treballar amb el nostre interior és l’atenció sostinguda.

Per estar atents a alguna cosa, hem d’apartar la raó. Si mantenim la raó estem afegint prejudicis, valoracions, estem creant símbols i seleccionant. Només mantenint l’atenció d’una forma fixe i sostinguda; simplement mirant de forma continuada podem arribar a veure. Cal mantenir aquesta actitut. De la mateixa manera només si mantenim l’actitut d’escoltar podrem arribar a sentir. Estem molt acosutmats a escoltar usant la raó i el pensament, de forma que no escoltem tot el que ens diuen només una versió distorcionada dels fragments que hem deixat passar pels nostres filtres. Ja que sovint ja hem creat el símbol del que volem escoltar i distorcionem el que escoltem per crear allò volem sentir.

Tot aquest canvi en l’actitut a l’hora de posar la nostre atenció produeix un fenomen extraordinari: la ment adquireix la capacitat d’entrar dins del que mira, s’adquireix la capacitat de penetrar en el que s’esta mirant. Aquest és el punt on es nota la diferència entre pensar i mirar. Si sóm capaços de mantenir aquesta atenció plena en el focus de la nostre observació la ment acaba identificant-se amb el sentiment, la intuició i d’altres escències que tenim en l’interior.

Així doncs l’atenció plena la podem assolir a través d’una experiència contemplativa, allunyada de les valoracions, els prejudicis i les seleccions. És una observació oberta i ingenua. És important obrir-se a l’experiència sensorial, de forma atenta i sense valorar o refusar de forma activa cap experiència.

Les 7 actituts escèncials del Mindfulness:

  • No judici
  • Paciència
  • Ment del principiant
  • Confiança
  • Distenció
  • Acceptació
  • Desprendiment

El aquí i el ara:

  • Centrar-se en el moment present
  • Obertura a l’experiència i els fets
  • Acceptació radical
  • Elecció de les experiències

Resum:

    • No conceptual, prestar atenció i conciència sense centrar-se en els processos de pensament implicats.
    • Centrar-se en el present.
    • No fer valoracions, no es pot experimentar algo si esperem una altre cosa.
    • Intencional, sempre hi ha una intenció directa de centrar-se en algun focus i de tornar-hi si ens hi hem allunyat per algún motiu.
    • Observació participativa, no es una observació allunyada sinó que hi ha una implicació més profunda a través de la ment i el cos.
    • No verbal, es treballa amb les emocions i sensacions no amb la paraula.
    • Obert a l’experimentació sensorial i perceptiva.
    • Lliberador, cada moment d’experiència viscuda plenament és una experiència alliberadora.

Bibliografia:

Programa del curso: formato PDF

May 18

Seminari de PNL: construeix el teu jo ideal

Reading time: 10 – 16 minutes

logo: Mens VeniliaPel meu aniversari em vaig regalar un seminari de PNL, hi havia diverses persones que m’havien recomanat posar-me en aquest tema i finalment aquesta va ser la meva fórmula d’iniciació. El seminari era de 16h durant un cap de setmana, així doncs va ser molt intens. Per si algú hi esta interessat el vaig fer amb l’Elizabeth Alliaume al centre Mens Venilia de Barcelona.

La valoració de l’experiència és més que positiva, començant pel grup que varem compartir l’experiència amb el qual es van arribar a crear sinèrgies molt constructives sempre sota una tutela més que destacable de l’Elizabeth. Realment el curs és un exercici de desenvolupament personal que recomano a tothom.

A continuació intento fer un petit resum d’alguns dels temes que es van tocar durant el curs. Això no deixen de ser notes que jo he tret del curs totalment subjectives a la meva experiència, no els feu massa cas tampoc.

Una bona costum és començar per saber l’etimologia del terme PNL (Programació Neurolingüística):

  • Neuro: es refereix al sistema nerviós en el seu conjunt, aquest és l’encarregat de processar els milers d’impressions per segon que rebem des de l’exterior i l’interior.
  • Lingüístic és el terme que defineix el nostre sistema de comunicació complexe basada en el llenguatge. Aquest aspecte esta molt lligat el sistema neurológic.
  • Programació entesa com el software que permet definir la forma que tenim de combinar la part neurológica i lingüística. Les nostres característiques biològiques serien enteses com el hardware del sistema, el receptor dels nostres programes.

El mapa no és el territori, aquesta és una de les afirmacions que es repeteixen més en PNL i que és ben simple d’entendre. Nosaltres percebem el món a través dels nostres sentits, per tant, al màxim que podem aspirar és a coneixer aquestes percepcions del món real, però mai el món real en si mateix perquè no tenim altre forma de relacionar-nos amb ell. Per tant, són aquests mapes, formes de percebre la realitat, els que ens determinen la conducte no pas la realitat en si mateixa.

Podem definir la vida, la ment i en resum tot el que ens envolta com un procés sistèmic. Per tant, tan el nostre interior i també l’exterior formen part d’un sistema i són sistemes autònoms en si mateixos. O sigui, que tots aquests sistemes s’influeixen els uns als altres.

Les conductes humanes són adaptatives, o sigui, que podem considerar que la conducte que porta a terme una persona en cada moment té una intenció positiva. Per tant, es porten a terme les millors accions que es tenen a disposició tenint en compte les possibilitats i capacitats que es consideren accessibles dins el mapa de cada un. Això ens ajuda a entendre que tothom ha de ser perdonat.

Cada un de nosaltres tenim a l’abast tots els recursos que ens fan falta per canviar en cada moment de la forma desitjada. Els recursos es poden aprendre i modelar. Disposem d’unes habilitats fonamentals que ens ajuden a crear els mapes, gràcies a aquestes habilitats disposem dels recursos necessaris superar qualsevol dels nostres problemes en aquest instant.

La sabiduria, l’ètica o l’ecologia no pretenen que tinguem el mapa del món correctes, ja que això no ho podrem crear mai. El que es preten és que tinguem els mapes més rics possibles per tal de que respectem l’ecologia i naturalesa sistèmica que ens caracteritza tan a nosaltres com al món que ens envolta.

Hem d’entendre que la PNL el que persegueix és l’excel·lència humana en qualsevol dels rols que desenvolupem. Per tant, la podem aplicar en quelsevol entorn i amb qualsevol finalitat.

És vital entendre com ens comuniquem ja que això defineix com ens relacionem entre nosaltres, a més ens permet crear mapes del món més rics. El primer que cal tenir present és que hi ha dos grans canals:

  1. Digital, transporta només un 7% de la informació del acte comunicatiu. S’associa a la comunicació verbal.
  2. Analògic, és el canal més ric i el podem subdividir en dues grans parts:
    1. Propietats de la veu, suposen un 38%.
    2. El 55% restant, se’l divideixen altres aspectes com: la respiració, coloració de la pell, postura, moviments, etc.

Aquesta forma d’estructura la comunicació la va crear Albert Nehrabian i va ser corroborada pel sociòleg Birdwishtell.

Així doncs, a l’hora de fer un esforç comunicatiu haurem de parar més atenció al canal analògic, ja que sovint ens esforcem molt en buscar les paraules adients per comunicar i potser el que hauriem de fer és estar més atents en quin és el missatge real que estem transmetent.

Arribats en aquest punt vull reiterar una idea que repeteixo constanment i que el fet de saber-la m’ha canviat la vida. Sempre que un emisor expressi algún missatge que no és comprès pel receptor tota la responsabilitat sense cap tipus de paliatiu és de l’emisor. Com deia Forrest Gump: “mi mamá siempre explica las cosas de forma que pueda entenderlas”. No caure en el parany de desqualificar el receptor és vital.

Entrant una mica més en detall en la comunicació no verbal és important que no perdem de vista la riquesa i varietat d’informacions a les que hem d’estar atents al comunicar-nos amb una altre persona:

  • Els gestos, les expresions del rostre, somriure, les celles, el front, el parpadeix i fins hi tot la mímica són mines d’informació.
  • La respiració amb el seu ritme, cadència, intensitat i freqüència.
  • La veu com a so, té un ritme, volum, tò, timbre, intensitat, etc.
  • Els moviments dels ulls ens permeten accedir als processos mentals que fa l’interl·locutor per accedir a la informació que ens comunica.

Per exemple, els moviments oculars els podem classificar de forma simplificada segons si la nineta accedeix a la part superior o inferior de l’ull:

  • superior: imatges
  • mig: sons
  • baix: sensacions i emocions

Si els accessos són als laterals també podem extreuen certa informació:

  • esquerra: part creativa
  • dreta: records

A través de la observació del llenguatge no verbal podem saber infinitat de coses de l’altre persona: si esta tranquil, anciós, preocupat, obert al que escolta o directament no esta disposat a escoltar. Tot això i molt més ens permet entrar en el seu univers posant-nos en el seu lloc, intentant sentir el que se’ns transmet. La capacitat que tinguem de mapejar aquesta informació i d’interactuar amb més o menys asertivitat definiran la qualitat de la comunicació.

Malgrat el llenguatge verbal només suposa un 7% de la comunciació és important no perdre de vista que les paraules que usem causen uns impactes a qui les escolta. Així doncs, a través del llenguatge també és important intentar “empatitzar” amb l’interlocutor.

L’adaptació al lèxic de l’interlocutor en funció de les característiques d’aquest són escencials per ser un bon conversador, només si sabem escoltar tots els canals de comunciació que tenim a l’abast i sabem adaptar-nos al mapa que té el nostre company de conversa podrem acostar-nos l’un a l’altre.

En aquest sentit la PNL té una serie de claus que ens permeten detectar uns predicats verbals, sustantius, verbs, etc. que fan referència a la qualitat o modalitat del sistema de representació.

La PNL ens parla d’un sistema representacional que és l’encarregat de processar les nostres representacions tan internes com externes, això és el que defineix les nostres percepcions i els dona un caràcter més marcat en uns sentits o en d’altres. Per exemple, segons si els estimuls visuals, auditius o sentimentals són més marcats en les nostres percepcions això condicionarà les nostres respostes als mateixos. O sigui, que en qualsevol reacció podem llegir quin tipus de percepcions són les que més destaquen al nostre interlocutor.

Hi ha alguns trets que es poden associar a certs tipus de persones que resalten més un tipus de percepcions que d’altres. És evident que tots tenim de tot en diferents graus i mesures, però els trets que podem associar als tipus de percepcions són per exemple:

  • Visual: parlar ràpid, tò alt, respiració alta, superficial, tensió als hombros, cap alt.
    • es fixen en: objectes, colors, imatges i mides.
    • predicats verbals típics: veure, mirar, aclarir, mostrar, perspectiva, brillant, clar, fosc, enfocar, panorama, punt de vista, visió, nitidesa, simple vista, etc.
  • Auditiu: tò clar i expressiu, respiració homogènia, moviments rítimics, cap inclinat, sovint es balancegen o mouen un peu.
    • es fixen en: experiències auditives, sons, tons.
    • predicats verbals: sentir, escoltar, comentar, comentaris, resonar, contar, alt, fort, callar, soroll, rumor, sonor, cridar, aclarir, desentonar.
  • Cinestèssic: parla molt pausat i lent, respiració profunda, relaxació muscular, cap cot, etc.
    • es fixen en: sensacions corporals, emocions, experiència visceral.
    • predicats verbals: sentir, pegar, agafar, fregar, excitar, conmoure, punxar, colpejar, tremolar, càlid, acollidor, presionar, etc.

Després d’aquest petit repàs sobre temes de comunicació em centro en els canvis, aprofitant tots els coneixements descrits anteriorment es disposa de moltes més eines per enfocar com podem canviar.

Els canvis, o millor dit els tipus de canvi, signifiquen simplement que algo és diferent. Per tant, si el que volem és saber controlar els canvis el que hem de fer és controlar circumstàncies diferents. No acomodar-nos i negar les diferències que es van donant al nostre entorn.

L’esquema d’un canvi és ben senzill, es tracta de passar d’un estat actual a un estat desitjat. La PNL ens identifica una serie d’eines per fer més satisfactori el procés: els recursos, la flexibilitat i la creativitat.

Per exemple, si parlem de la flexibilitat hem d’estar preparats per adaptar-nos externament als canvis, o sigui, hem d’estar còmodes amb moltes postures ja que a diari de les milions que podem adoptar ens reduim a usar-ne unes 7. Això ens provoca rigidesa. Pel que fa a la flexibilitat del nostre interior el que hem de fer és experimientar moltes i variades sensacions, no cal fer moltes activitats l’important és tenir sentir moltes experiències.

Segons la PNL hi ha tres tipus de canvis:

  • Canvis remediatius (1er ordre): nivell de comportament i entorn (accions-reaccions)
  • Canvis generatius (2on ordre): nivell de capacitat i creencies (motivació, permís i direcció)
  • Canvis evolutius (3er ordre): nivell d’identitat (missió i proposit)

Arribada l’hora de parlar de la nostre estratègia pel canvi, el que se’ns proposa en la busqueda del nostre ‘Jo ideal’ és identificar l’estat desitjat a partir de l’assignació de propietats a un rol que seguirem al trobar-nos en el nou estat. O sigui, que si fem una recopilació de qualitats les assignem al rol del nostre ‘Jo ideal’. I tot això, ho justifiquem a través d’un valor que ens faci trobar el sentit i significat tindrem en gran mesura dibuixat el nostre objectiu. A més de poder identificar els recursos que ens calen per assolir-lo. La flexibilitat i creativitat és dins nostre i l’únic que hem de fer és saber arribar-hi a través de treballar amb el nostre inconscient.

Si ens hi fixem el continguts del seminari estan orientats a mostrar-nos les eines que tenim a l’abast per treure del nostre interior el nostre ‘Jo ideal’, és a dir, ja sóm el nostre ‘Jo ideal’ el problema és que el tenim reprimit dins nostre i el que hem de fer és deixar-lo sortir interpretant les senyals que ens arriben des de l’inconscient.

Pot donar l’impressió que tot plegat és molt teòric, però he de dir que realment és molt pràctic i es fan moltíssims exercicis durant tot el seminari, tots orientats a preparar-nos per l’exercici clau que és el que s’anomena l’exercici de l’AS A LA MANIGA. Aquest exercici és molt interessant i útil ja que ajuda a crear el que s’anomena un ganxo (enllaç) entre les qualitats d’aquest ‘Jo ideal’ i la vida quotidiana.

Crec que amb aquestes quatre notes dono una visió global suficient per poder despertar alguna inquietut a més de servir com a introducció molt bàsica d’alguns dels continguts de la PNL. A més us remeto a l’article “Ser Aigua” que vaig escriure pocs dies després del seminari on intento resumir les qualitats que m’inspiren per assolir el meu nou estat desitjat: “El Jo ideal”.

 

Jan 23

La consciència plena

Reading time: 5 – 8 minutes

Després de llegir un article en el magazine d’un diari escrit per Isabel S. Larraburu titulat “Consejos de sabio para combatir la tristeza”. He decidit fer-ne un resum aportant petites coses que he anat aprenent. Així que he decidit compartir-lo amb vosaltres:

  • Vivim en un escenari canviant, el nostre dia a dia esta ple de canvis que posen a prova la nostre capacitat d’adaptació: problemes econòmics, amics, parella, etc.
  • El dia a dia ens exigeix: capacitat d’adaptació, rapidesa de reflexes, acceptació de que tot és efimer, capacitat per viure amb la incertesa, tolerància a les frustracions i moltes altres habilitats
  • Les persones que aconsegueixen aplicar les seves habilitats per seguir el dia a dia, els permet ser cada dia més forts i resistents
  • Les altres, segueixen a la resta però cada cop més allunyats de les altres persones això els provoca un sentiment de tristesa que quan es torna patològic acaba desenvocant en depresions
  • El consumisme i el benestar econòmics són elements externs que ens transporten a una falça felicitat que no fa més que agreujar la nostre insatisfacció, això mateix passa també amb l’acohol i les drogues
  • Només el nostre creixement com a persones i el benestar sorgit del nostre interior ens permet millorar les nostres habilitat per encaixar de forma natural en el dia a dia, això és el que ens farà sentir en tot moment que som feliços
  • La transformació de la tristesa en alegria només arriba des de l’interior
  • El benestar que ve de l’exterior pot desapareixer en qualsevol moment, degut a algún dels canvis que es produeixen en el dia a dia
  • La consciència plena:
    • el seu objectiu és erradicar les distraccions de la ment, per obtenir els beneficis de la pau, la tranquilitat i la serentitat per acceptar les coses tal com venen
    • pot ajudar a veure les coses com són realment i no com semblen ser
    • és important viure aquests canvis diaris sense grans agitacions, de forma que després de l’boservació poguem aplicar el sentit comú i la reflexió per decidir una reacció
    • qualsevol activitat ens pot fer sentir la consciència plena, simplement es tracta en concentrar tots els nostres sentits en l’activitat que estiguem fent en aquell moment
    • tres objectius d’una vida conscient: estar en el moment present, observar sense emetre judicis ni reaccionar, no intentar atrapar les coses que observem ni allunyarnos-hi amb aversió
    • la observació amb consciència plena ha ser com una mirada ingenua, sense judicis ni valors. Així es pot aconseguir que la ment es silenci i sereni
    • és vital no perdre de vista el present, gran part de les tristeses, pors i temors provenen del passat i del futur. La felicitat només la podem trobar en el present
  • Les emocions i sentiments:
    • no hem de lluitar contra nosaltres mateixos per refusar la trista en faovr de l’alegria, com a persones hem de poder sentir amdós estats que són parts de la nostre naturalesa
    • de la mateixa manera, tampoc hem de refusar la ràbia, els gelos i l’enveja
    • l’important és esforçar-nos en identificar aquestes emocions
    • no cal oblidar que no sóm només els nostres pensaments, sinó molt més que això
  • Aproximació a la serentitat i la pau mental, segons Zinger V.Segal, J Mark G. Williams i John D. Teasdale. Això ens ha de permetre la gestió de pensaments negatius. Programa compost de 8 sessions
    1. Pilot automàtic, la major part del dia actuem de forma automàtica sense parar-nos a viure el que ens esta passant. Si vivim així és molt difícil evolucionar ja que només serem conseqüència dels fets del passat que ens han fet comportar-nos així. La idea és enfrentar-nos a les situacions amb llibertat i no amb el pilot automàtic. Una bona forma de començar és practicar la focalització de l’atenció del propi cos.
    2. Enfrentar-se als obstacles, reconeixer l’estat de la nostre situació; sense llençar-nos a jutjar-la, ni a resoldre-la o intentar que les coses siguin diferents. Sovint tendim a compadir-nos pensant que això no ens pot estar passant a nosaltres, que no ens ho mereixem, etc.
    3. Consciència plena de la respiració, és necessari entrar en contacte amb la nostre respiració, adonar-nos de com canvia en funció dels nostres estats d’ànim i moviments corporals. No controlar-la ni canviar-la, simplement observar-la i coneixer-la.
    4. Estar present, arribar a ser més consicent de pensaments, emocions i sensacions corporals ens allibera de reaccions automàtiques; així podem respondre als fets de forma més conscient i habilidosa. Les reaccions que tenim sovint ens provoquen malestar emocionals perquè sovint són de tres tipus: evadir-se i pensar en una altre cosa, aferrar-se a les coses sense deixar que marxin i refusar les experiències efadant-nos.
    5. Permetre, deixar ser. Cal acceptar les coses com són, l’acceptació no significa resignació. Aquest és el primer pas per poder respondre, si cal, amb habilitat i amb plena consciència de les dificultats. Cal evitar les respostes basades en reaccions automàtiques.
    6. Els pensaments no són els fets, només són aconteixements mentals. De la mateixa manera nosaltres no sóm els nostres pensaments, sinó molt més.
    7. Cuidar millor d’un mateix, cal respondres a les següents preguntes:
      1. de les coses que faig quines em fan sentir viu, no només que existeixo?
      2. què em desgasta i em fa sentir que només existeixo o alguna cosa pitjor?
      3. al acceptar que hi ha un aspecte en la meva vida que no puc canviar, estic escollint de forma conscient incrementar el temps i l’esforç en activitats positives i disminuir-lo de les negatives?
    8. Una petició de serenitat. Demanem l’habilitat de poder acceptar les coses que no es poden canviar amb serenitat, el valor per canviar les que així s’ha de fer i la sabiduria per poder distingir entre elles. De fet, ja poseïm aquestes habilitats només cal que ens n’adonem a través de la consciència plena del moment present.

Enllaç a l’article original sobre el que he fet el resum: Consejos de sabio para combatir la tristeza

May 07

Fa 7 anys que vaig tornar a neixer…

Reading time: 2 – 2 minutes

Avui torna a ser un dia memorable, malgrat sovint només hem felicita la meva parella i algún que altre amic proper per mi continua sent un dia tan o més especial que el dia del meu aniversari, que com passa des de fa 7 anys és dos dies després del dia d’avui.

Quan tens una experiència d’aquest tipus tot canvia, però a vegades com avui et preguntes si ho fa prou. Malgrat això el que em continua dient que vaig per bon camí és la sensació de felicitat que porto dins el cor i al veure aquestes fotografies la pell es continua posant de gallina:

accident bmw

Aquest any he decidit celebrar ambdós aniversaris en la intimitat, és a dir, a diferència de la resta d’anys intentaré que siguin unes jornades de reflexió tranquila sense les grans festes amb els amics que he fet els darrers anys.

A més demà passat faré 33 anys que no només és l’edat en que va morir el meu pare. O sigui, que per mi té un significat especial aquesta edat i per tant espero poder a partir d’ara poder disfrutar de la vida més que mai per intentar compensar el que el destí li va arrencar al meu pare.

Bé doncs, gràcies a tots per ser on sou i per ser com sou… jo continuo al peu del canó com sempre i amb la moral de ferro.

Jan 25

Comencem la setmana amb CV actualitzat i portàtil:off

Reading time: 2 – 3 minutes

Ahir em va donar per actualitzar el meu CV, potser feia més de 2 anys que no ho feia, per no dir més. Però mira ahir em va picar fer-ho. Així doncs, si algú té curiositat el podeu consultar on sempre: CV. En gran part ho vaig fer perquè hi ha la resposta a la pregunta que hem fa molta gent de: “i tu ara què estàs fent?” cosa gens simple de contestar i vaig pensar, el millor lloc per contestar això potser és al CV i així ho vaig fer.

La mala notícia és que tot fent això es va morir el portàtil, el que sense quasi ni adornar-me’n portava quasi 3 anys fent-me costat (des de l’1 d’agost del 2007). Ja feia unes setmanes que tot d’una la pantalla es posava a parpadejar com una boja i segons com això anava acompanyat d’una penjada de tot el sistema. Doncs ahir al reiniciar varen començar a sortir unes ralles verticals de color blanc i malgrat el disc dur sembla que té activitat a la pantalla externa que hi connecto no arriba a sortir res i no sembla que acabi d’arrencar el sistema operatiu. Per tant, avui toca començar la odisea dels SAT, a veure què diu la gent de Dell. Tenint en compte l’edat del portàtil no descarto la compra d’un nou portàtil això si intentaré arreglar el que tinc ni que sigui via eBay, si la gent de Dell no em dona cap bona solució.

Per cert, ara mateix el que he fet per seguir treballant és treure el disc dur de 500GB i 2’5″ i montar-lo en una placa intel 945GCLF2 que tinc per aquí. De fet, el més important funciona sense problemes, però la diferència de la potència de la gràfica, la CPU i la RAM es noten molt. Però tampoc ens posem exigents ja que per treballar almenys ho puc fer en condicions cosa que hem feia pànic no poder fer.