Nov 09

12h amb Arduino

Reading time: 6 – 9 minutes

En un calaix tenia guardat un Arduino Duemilenove i una colla de sensors, finalment aquest passat dissabte no vaig poder evitar-ho i vaig haver-m’hi de posar. La temptació va ser massa forta. Així doncs, en aquest post el que vull és explicar-vos com he passat les meves primeres 12h sobre aquesta plataforma d’Open Hardware. Tan de temps treballant amb el concepte Open Source i per primera vegada començo a parlar d’Open Hardware això és una sensació que no té preu.

Arduino Duemilanove

Bé doncs, primer de tot comentar que el llenguatge de programació és molt simple. Tan és així que vaig invertir unes 2h en revisar tots els llibres que tinc d’Arduino en busca de més funcions o usos del mateix que compliquessin una mica la cosa pensant que no podia ser tot tan senzill. Diria que he passat massa temps amb llenguatges d’alt nivell i al tornar al món proper al hardware tot canvia tant que no me’n sabia fer el càrrec. Així doncs, amb ben poques hores ús asseguro que tindreu per la mà totes o quasi totes les instruccions del llenguatge. El que podria semblar més difíci, tot i que sota el meu punt de vista crec que no ho és gens, és fer-se a la idea de que després d’iniciar el sistema tota la lògica estarà tancada en un bucle infinit que esta esperant que els sensors captin algún tipus d’entrada per disparar la lògica. Potser el més interessant és el fet de poder introduir el concepte d’interrupcions per hardware que et permeten secuestrar el fil d’execució en qualsevol moment del codi per llençar una rutina.

Després de fer les típiques proves amb LEDs i pulsadors, vaig posar-me a investigar les entrades i sortides analògiques amb sensors de temperatura, humitat, proximitat, lluminositat i d’altres similars. Coneixer i dominar tot això és qüestió de ben poca estona però crec que val la pena passar-hi per sentir-se còmode amb les eines de programació i el propi hardware. Us recomano intentar retenir tots els pins que té la placa alhora d’entendre el codi és molt més senzill.

arduino

Arribats a aquest punt vaig descobrir que usar la consola serie per mostrar-hi informació de depuració és una de les formes més senzilles de controlar si els programes estan fent el que ens interessa. Així doncs, en aquest punt usava el port serie per volcar-hi tot tipus de comentaris explicatius per tal de seguir el fil del codi a mode de consola de treball. Per tant, us recomano tenir a mà un ‘minicom’ obert constanment per pode recol·lectar tot el feedbak que ens interessi.

On la cosa em va enganxar de veritat és quan vaig començar a posar-me amb els temes d’infra-rojos; concretament a l’hora de decodificar trames enviades per comandaments a distància i d’altres artilugis similars. És realment interessant fer implementacions manuals d’aquest tema usant els rellotges interns que té el dispositiu. T’ajuda a entendre al 100% com funcionen les codificacions dels comandaments a distància per infra-rojos. Després descobreixes que la cosa es pot simplificar moltíssim usant llibreries que t’ho gestionen tot i que t’ofereixen una serie d’interficies de més alt nivell que permeten desenvolupar aplicacions molt senzilles sense haver de preocupar-se dels detalls de les internalitats que comentava abans. Llavors és quan realment pots arribar a fer coses interessants tan a l’hora de rebre com d’enviar informació per infra-rojos.

El pas obvi que venia després d’això era començar a jugar amb protocols de comunicacinos inal·lambrics que per algo tinc vocació telemàtica, no? la veritat és que gràcies a una llibreria d’alt nivell anomenada ‘VirtualWire‘ que parla sobre com usar transmisors i receptors de 433MHz modulats amb ASK per enviar i rebre trames a través de l’aire vaig entendre al 100% com funcionava el sistema de control remot de persianes i calefacció que tinc a casa. De fet, em vaig quedar amb les ganes de seguir jugant amb aquest tema per manca de components electrònics que no tenia a mà. Seguint amb aquesta línia tot i que no vaig fer-ne proves vaig estar veient que és força simple treballar amb busos de dades SPI i I2C. Cosa que obre un món de possibilitats a l’hora de fer interconnexions amb certs aparells.

He de dir que si sou persones que us costa entendre l’electrònica analògica, com a mi, no ús heu de preocupar es poden fer miracles amb Arduino sense tenir ni idea de perquè s’acostuma a posar una resistència davant d’un LED. Això si, arriba un moment que la pròpia motivació per tot el que estas fent et porta a rellegir-te ni que sigui en diagonal els capítols dedicats a l’electrònica que tenen molts dels llibres d’Arduino. Almenys en el meu cas amb uns 30-40min en vaig tenir prou per tornar-me a posar al cap tots els conceptes que havia estudiat en el seu dia i poder seguir endevant amb els meus experiemnts amb més coneixement de causa.

Tot i que pel que vaig fer a continuació no era necessari haver fet el repàs sobre electrònica no vaig poder evitar consultar com es feia per treballar amb els mòduls Ethernet, ZigBee i Wifi que té Arduino. Com que no tenia tot aquest hardware aquesta part només la vaig fer a nivell teòric però la veritat és que ja em va ser molt útil. Em va permetre entendre com es podia treballar amb tot plegat. Això si, ara el ‘gusanillo’ el tinc en la tecnologia ZigBee (IEEE 802.15.4) que mai he tocat de primera mà, així doncs, potser per reis em regalo algún mòdul d’aquesta tecnologia per trastejar-hi una mica, a veure què tal és tot això del ‘mesh-networking’ amb aquest protocol que tants adeptes ha guanyat en el món de l’embedded.

He de dir que de les 12h prop de 4h les vaig passar fullejant i llegint amb deteniment llibres i més llibres que tinc del tema, això em va servir per veure diferents formes de fer les coses i l’abast dels projectes que fa la gent amb l’Arduino cosa que és realment interessant per familiaritzar-se amb la tecnologia. Potser vaig repassar prop de 50 projectes amb aquestes hores i me’n vaig mirar amb lupa uns 10 cosa que em va anar molt bé per coneixer a fons molts temes que per manca de hardware i components electrònics no podia reproduir a casa.

Per cert, si algú s’esperava que aquest article fos un manual de com iniciar-se amb Arduino em sap molt greu però diria que fer això no té cap sentit ja que per internet n’hi ha moltíssims de manuals que expliquen com fer-s’ho per començar. A més, també hi ha moltíssims llibres disponibles a les llibreries i biblioteques a partir dels quals podeu tenir tutorials més que bons i detallats de com començar amb aquest tema. Així doncs, m’ha semblat que era més útil explicar-vos l’experiència de les meves primeres 12h amb aquesta tecnologia.

Oct 27

Curs de GTD

Reading time: 2 – 2 minutes

El passat cap de setmana es van celebrar les primeres jornades de GTD a Barcelona. Lamentablement no hi vaig poder assistir, tot i que m’hauria encantat. Volia aprofitar per recordar-vos que el Dani Aguayo un ex-company de la carrera i propietari de una dels blogs de GTD més famoses del país DuTudú va ser-hi present. Per si ús ho vareu perdre o voleu ampliar coneixement sobre el tema en Dani donarà un curs de GTD a Mens Venilia.

Adjunto el ‘flyer’ del curs per si a algú li pot interessar, per la meva part ús el recomano:

GTD flyer

Per cert, si algú encara no sap què és GTD (Getting Things Done), recomanar-vos aquesta metodologia de gestió de tasques escencialment orientada a ús personal. Em permeto dir que GTD és una metdologia de gestió dels objectius de la teva vida. Si voleu una definició més formal ús recomano passar per la Wikipedia (english, castellà). Per altre banda, al meu blog fa molt temps que parlo de GTD, si voleu fer una revisió del que he comentat sobre el tema podeu punxar aquí.

Sep 06

Compra fallida del Samsung Serie9

Reading time: 2 – 4 minutes

A principis d’estiu vaig vendre el Dell XPS m1330 que tan bon resultat m’ha donat, això si, oblidant l’ensurt de la targeta gràfica. Aquest no és el meu equip principal de treball, per aquest finalitat uso un Dell XPS Studio 13 amb dos Core 2 Duo a 2.6GHz, 8GB de RAM i 500GB d’HD a 7k2 rpm.

Doncs bé la meva idea era substituir-lo per un Samsung Serie9, en escència un ordinador ultraportable amb un processador i5 i un disc SSD que apuntava molt bones maneres i a més les crítiques el deixaven molt bé. La principal funció per aquest ordinador era de ser la meva agenda i sistema de comunicacions amb els meus equips. Gràcies a l’autonomia i la seva lleugeresa era ideal per treballar en ruta, la seva potència a més el feien perfecte per usar en un dels 4 monitors de treball que uso, igual que feia amb el m1330. No cal oblidar que com a peculiaritat en la meva xarxa aquest és el Windows.

Finalment doncs, els senyors de Techdata i més concretament els de Samsung han aconseguit que després de més de 3 mesos d’espera hagi desistit d’esperar més. Així doncs he comprat un MacBook Air que finalment ha estat d’11” encomptes de les 13″ que tenia el Samsung Serie9 que volia. Només rebre el MacBook vaig configurar-li el BootCamp perquè arrenqués un Windows 7 i així l’estic usant des de llavors. Malgrat el Mac OS X pinta molt bé hi ha una serie d’eines de productivitat que no són compatibles amb Mac OS X i que no puc deixar d’usar i permetrem canviar-les sense invertir un temps que ara no vull dedicar a això.

Apple MacBook Air 11"

Així doncs, encara que sembli extrany vaig amb un Mac sota el braç amb el Windows instal·lat, això no hi ha qui ho entengui, eh?! com jo sempre dic, per tal de qualificar l’adversari primer l’has de coneixer a fons i ara el que toca és comprovar si els productes estan tan ben acabats com diuen. De moment no en tinc cap queixa més aviat al contrari. A nivell de hardware el equip té un acabat impecable el rendiment és excel·lent i tot funciona com un rellotge suïs. Si hagués de queixar-me d’algo ho faria de la bateria que pel meu gust hauria de durar més.

Com a referència la configuració del MacBook Air que he escollit és aquesta:

MacBook Air Specs

Oct 13

QNAP TS-439 Pro II – Servidor NAS

Reading time: 2 – 3 minutes

Després de que aquest mes d’agost caigués un llamp a casa del veï he hagut de canviar forces coses que tenia per casa, una d’elles és el servidor de NAS que tenia fins ara, es tractava d’un HP ML110 G4 que amb 6 discs durs i amb el software appliance d’OpenFiler m’havia fet una molt bona feina els últims temps, però entre els problemes de hardware deguts al llamp i que fa molt de temps que OpenFiler no s’actualitza, al final m’he decidit a comprar un QNAP TS-439 Pro II TurboNAS. De moment he de dir que no podia haver fet millor compra, malgrat no hi ha res perfecte en aquest món he de dir que tot i ser un producte força car les seva infinitat de funcionalitats i simplicitat d’ús ja m’han estalviat més calers dels que val. Per cert, suposo que no cal dir que té un cor Linux, oi?
TS-439ProII
Per donar fer de la gran quanitat de funcionalitats que té en destacaré unes quantes, ja aviso que no les diré totes perquè això faria que això fos un post inmens.

  • file server (SAMBA)
  • FTP server
  • printer server
  • web server
  • Windows AD support
  • WebDAV
  • Share Folder Aggregation (also known as DFS)
  • IPv6 and IPv4 dual-stack
  • Wake on LAN
  • schedule power on/ off
  • HDD S.M.A.R.T
  • comprehensive log systems
  • policy-based unauthorized IP blocking
  • VMWare vSphere4 (ESX 4.0 and above) certified
  • iSCSI
  • multiple LUNs management
  • Secure IP SAN (CHAP auth and ACL)
  • SPC-3 clustered environment
  • MPIO for failover and load balancing
  • VDD (Virtual Disk Drive)
  • Encrypted remote replication
  • Backup button and complete backup solution
  • RAID 0,1,5,5+hot spare, 6 and JBOD
  • Dual LAN: failover, load balancing and multi-IP setting
  • Alerts via SMS and email
  • SNMP
  • Shared folder agregation
  • QPKG: Joola, mldonkey, asterisk, etc.
  • NTFS, FAT32, EXT3, EXT4
  • SMB, AFP, NFS
  • ISO mount
  • UPnP and DLNA server
  • Web Multimedia center, really powerful
  • DDNS
  • Hot-SWAP
  • etc

Malgrat sembli que la llista és llarguíssima, com deia abans m’estic deixant de posar moltíssimes coses, així doncs, ús el recomano moltíssim.

Jul 31

Avui el blog fa 10 anys!!!

Reading time: 3 – 4 minutes

Doncs si tal dia com avui vaig començar a escriure el blog, així doncs, faré una cosa que faig poc sovint i és autofelicitar-me per la constància, si ja sé que no podriem dir que últimament escrigui cada dia però crec que aguantar 10 anys amb certa constància és algo, no?

Bé doncs sempre passa en aquestes ocasions farem una petita llista de bons proposits per aquesta nova etapa de maduresa del blog:

  1. continuar-lo usant com a bloc de notes tècnic
  2. continuar usant-lo per referenciar events de caire més personal o no-professional
  3. començar de forma oficial el ‘screencast‘ sobre el que ja he fet les primeres proves
  4. agrupar aquesta part més multimedia ‘podcast‘ i ‘screencast‘ en una pestanya dedicada per accedir-hi ràpidament
  5. redissenyar-lo completament però aquest cop si tot va bé, fer-ho a través d’una empresa que li doni un bon acabat
  6. re-editar els posts antics perquè adquireixin formats més unificats, suport de tags, centrat i mida d’imtges, repassar enllaços trencats, etc.
  7. més protagonisme als posts antics (this week last years)
  8. integrar uwish
  9. integrar lifestream a la pantalla principal en forma d’stick item a més de sindicar més feeds en aquesta llista: twitter, my shared items del google reader, etc.
  10. seguir fent del blog algo que m’enganxa i que trobo a faltar quan no faig

També vull fer un comentari sobre la línia que té el blog aquests últims anys, en que el nombre de posts ha baixat força però la qualitat i densitat tècnica han augmentat molt. Malgrat això em fa baixar en nombre de lectors és més fidel a la meva persona i el converteix en una eina encara més útil per mi.

Finalment hi ha una llista d’articles pendents de publicar que conte coses com:

  • iPython
  • ESI – Edge Side Includes
  • LVM
  • SSTP
  • SVG amb long polling
  • array vs CouchDB
  • scribe
  • DNSCurve
  • Google Talk chatback badge
  • MyProxy – credential management service
  • SSL i TLS a fons
  • Desktop notify system with python
  • oProfile
  • etc

Però sobretot el que estic impassient per començar a document en forma de post, d’screencast i del que faci falta és el tema del AMQP, porto mesos treballant amb un borrador que cada cop és més extens i que de ben segur hauré de dividir en diversos trossos perquè les seves dimensions ja fan por, però realment estic disfrutant com mai amb aquest tema.

Doncs res, agraïr-vos també a tots els que em llegiu que ho continueu fent malgrat el pesat que em faig en alguns moments. Demanar-vos que no tingueu por en presentar-vos perquè a les jornades tècniques on em deixo caure acostumo a trobar gent que ha passat pel meu blog alguna vegada i això sempre fa moltíssima il·lusió.

Bé doncs gràcies a tots i ens veiem quan torni de Costa Rica, on estic passant les meves vacances en aquests moments.

Apr 16

long polling amb jquery+jsonp+couchdb (cross domain suportat)

Reading time: 6 – 9 minutes

Porto mesos somiant amb fer la prova de concepte que explico en aquest article, intentaré descriure en que consisteix però ja aviso que la cosa és un pèl complicadilla.

Funcionalitats requerides:

  • long polling: l’objectiu és rebre els canvis d’una base de dades de couchdb en temps real sense haver d’anar preguntant si hi ha canvis, sinó que aquest s’envien cada vegada que es donen de forma automàtica.
  • A través de jQuery el que vull és actualitzar una pàgina web de forma asíncrona, de forma que els nous resultats que vagin entrant a la BBDD es vagin mostrant en temps real a la pantalla.
  • JSONP, és una tècnica que ens permet rebre la sortida JSON de CouchDB i després cridar una funció de callback de JavaScript. El problema és que la funció jQuery.getJSON() original de jQuery té algunes mancances que gràcies a el plugin jQuery-JSONP podem solucionar, aquestes són: (copy/paste de la web del plugin)
    • error recovery in case of network failure or ill-formed JSON responses,
    • precise control over callback naming and how it is transmitted in the URL,
    • multiple requests with the same callback name running concurrently,
    • two caching mechanisms (browser-based and page based),
    • the possibility to manually abort the request just like any other AJAX request,
    • a timeout mechanism.
  • CouchDB és una base de dades NoSQL basada en documents que és capaç d’emetre una senyal (trigger) cada vegada que el contingut d’una base de dades canvia. Per més informació sobre el tema es pot consultar a: CouchDB: The Definitive Guide al capítol Change Notifications.
  • Cross-domain: quan es llença una petició XmlHttpRequest (la base del AJAX) amb JavaScript tenim la limitació de només poder-ho fer sobre el domini que serveix la pàgina web, cap altre port ni subdomini. Obviament tampoc un altre host. Per saltar-se aquesta restricción és quan cal recorrer a JSONP.

La prova de concepte ha estat crear una base de dades anomenada: notifcations on es guarden documents que són notificacions a mostrar a la pàgina web.

Després he programat la següent web:

<html>
<head>
<script type="text/javascript" src="jquery-1.4.2.min.js"></script>
<script type="text/javascript" src="jquery.jsonp-1.1.4.js"></script>
<script type="text/javascript">
function longpoll(since) {
    var url = "http://IP_COUCHDB_SERVER:5984/notifications/_changes?include_docs=true&feed=longpoll&since="+since+"&callback=?";
    console.log("since="+since);
    $.jsonp({
        "url":url,
        "success":function(data) {
            //console.log(data);
            since=data.last_seq;
            try {
                console.log(data.results[0].doc.msg);
            } catch(err) {
                console.log("error:"+err);
            };
            longpoll(since);
        },
        "error":function(msg) {
            //console.log(msg);
            console.log('capturat error');
        }
    });
};

var url = "http://IP_COUCHDB_SERVER:5984/notifications?callback=?";
$.jsonp({
    "url":url,
    "success":function(data) {
        //console.log(data);
        longpoll(data.update_seq);
    },
    "error":function(msg) {
        console.log(msg);
    }
});
</script>
</head>
<body>
cos
</body>
</html>

El codi és força simple de seguir, primer de tot es carreguen les llibreries: jQuery 1.4.2 i jquery-jsonp 1.1.4, ambdues necessaries per cridar el métode $.jsonp que és el que realment farà la feina.

A continuació es declara la funció longpoll que té com a paràmetre el númeral que indica quin ha estat el últim canvi a la base de dades. Aquest s’utiliza per construir la petició que es fa a CouchDB:

var url = "http://IP_COUCHDB_SERVER:5984/notifications/_changes?include_docs=true&feed=longpoll&since="+since+"&callback=?";

La URL el que fa és demanar el següent:

  • els canvis (_changes)
  • incloent els documents que han canviat (include_docs=true)
  • tracta la petició com a long polling (feed=longpoll)
  • mostra els canvis des de la versió X (since=X)
  • quan enviis els canvis fes una crida a la funció de callback definida aquí (callback=?)
    • ‘?’ és substituit per jquery-jsonp per la funció anomenada ‘C’, aquest nom es pot canviar usant paràmetres en la declaració de $.jsonp() que ve a continuació

Els missatges de l’estil ‘console.log()‘ són per tenir un seguiment del que va passant a la consola de javascript del navegador.

$.jsonp() té força paràmetres possibles definits a la API, però en aquesta prova de concepte només uso ‘url’, ‘success’ i ‘error’. El primer esta clar que és, els altres dos són les funcions a cridar quan l’acció va bé o malament respectivament. Dins de la funció posem el codi referent a les accions que volem fer, per exemple, actualitzar la pàgina actual. Com que això només és una prova de concepte el que faig és mostrar missatges per consola i llestos. La part més important és fixar-se que quan la cosa ha anat bé es fa una crida a ella mateix de forma que la cosa no acabi mai. De fet quan hi ha un error es podria també fer una crida a si mateix perquè no pares de provar de llençar la petició un i altre cop, però el que he fet per provar eś que es notifiqui a la consola de javascript i prou.

Fora de la funció longpoll el que es fa és una petició JSONP per saber quina és l’últim número de seqüència de la base de dades, paràmetre necessari per entrar per primera vegada a la funció recursiva de longpoll.

Conclusions

Pot semblar tot una mica enravassat però diria que he simplificat el problema moltíssim, ja que fins ara havia estat teoritzant moltíssim sobre el tema. Fins que ahir i abans d’ahir vaig haver de posar-me a provar-ho a la pràctica per saber exactament com es podia implementar. Sota el meu punt de vista ha quedat tot força net i entenedor.

Pels que sou programadors de webs habitualment haureu tingut necessitats semblants així doncs espero que ús pugui ser tan útil com a mi, de fet, fa unes setmanes que estic treballant amb Tiny Core Linux montant un Quiet PC sobre una DOM de 512MB per usar-la de sistema de monitorització de les meves xarxes i les d’alguns clients, espero que d’aquí uns mesos pugui donar-vos més informació del projecte.

Jul 31

Ja en porta 9!!! si si el blog, avui compleix 9 anys…

Reading time: 2 – 3 minutes

Doncs si, com cada 31 de Juliol avui és l’aniversasri del blog. Aquest any l’aventura ja arriba al seu novè aniversari. Així doncs, l’any que ve ja farà una dècada que escric en aquest mitjà. Suposo que alguna festeta o similar hauré d’organitzar ni que sigui per quedar amb els mussols i celebrar-ho una mica.

9e aniversari del blog

Fent balanç del que han estat els artícles d’aquest any podem dir que la producció fins al moment ha estat de només 191 articles i que podriem dir que el podcast esta més que adormit. Així doncs, no és una producció gaire excessiva com la d’altres anys però jo potser m’atreviria a dir que el canvi d’estratègia amb els posts s’ha notat. És a dir, no només escric menys posts sinó que diria que la qualitat tècnica dels mateixos és superior; almenys el que intento en cada un d’ells és aportar quelcom de la meva collita i no fer referències en les que no es feia cap aportació més enllà de la redifusió de la troballa.

A més avui puc explicar com a efemeride que ha coincidit l’aniversari del blog com el dia dels ‘sysadmins’:

31 de juliol el dia dels sysadminsEn part s’ha de dir que no sóc pas un ‘sysadmin’ en el sentit literal del terma, però si que un dels meus perfils professionals es dedica a portar a terme tasques d’administrador de sistemes per alguns clients o ISPs. Sempre en l’entorn dels sistemes Linux, com no podia ser d’altre forma.

Fins aquí doncs, poc més que agrair els que de forma més o menys continuada m’aneu llegint i m’aneu animant a seguir en aquesta resenya tècnica amb pinsellades personals del que vaig tocant en la meva vida professional i personal. Gràcies a tots!

May 18

Arreglant la bateria de la càmara de fotografiar

Reading time: 2 – 2 minutes

La semana passada Estefania va posar a carregar la bateria (NP-20) de la seva càmara de fotografia Casio Exilim EX-Z77 i a diferència del que fa normalment, o sigui encendres una llum vermella fixe, aquesta es va posar a parpadejar i no hi havia manera de que es carregués. Després dels típics moments de pànic i mal rotllo vaig posar-me a buscar per internet i vaig veure que hi havia un iluminat en un forum, no oficial de Casio, que deia que ell havia agafat un transformador AC/DC de 9V (les bateries són de 4,2V) i l’havia connectat directament a la bateria durant 30s i després la cosa s’havia arreglat.

Digueu-me expeditiu però després de buscar transformadors de 9V per casa no en vaig trobar cap, el que més s’assemblava era un de 12V. Així que em vaig aventurar a connectar els pols positiu i negatius directament a la càmara i després d’alguna petita xispa i 12s (aproximadament) vaig veure que els connectors es posaven una mica rojos així doncs, vaig parar. Després d’això al posar la bateria a connectar tot va funcionar a la perfecció. Increible però cert.

La veritat és que no tinc cap explicació a ciència certa del que va passar, la meva teoria és que les bateries aquestes porten algún tipus de xip (molt bàsic) o quelcom similar en el seu interior i que fent això aquest per sobrecàrrega es reseteja o algo semblant. Si algú en sap més del tema i em pot donar la seva opinió/explicació serà benvinguda.

Apr 06

moblin: Per què uso Fedora Core 10?

Reading time: 2 – 4 minutes

Després d’estar molts anys sent un defensor aferrim de Gentoo, els meus companys/amics es fan creus que finalment m’hagi passat a Fedora. He dir que no renego pas de Gentoo, al contrari li reconeixo moltíssimes virtuts i considero que per developers i per gent que vulgui coneixer el sistema a fons i controlar-lo ell, no pas la distribució és el millor que hi ha.

Però per temes professionals m’he posat a treballar amb moblin, una distribució de Linux bàsicament subvencionada per intel. Doncs bé, la qüestió és que malgrat la v1 de moblin es basava en Ubuntu que ja tinc força per la mà, la v2 es basa en FC i d’això ja no en tenia ni idea. La qual cosa feia que no estigués familiaritzat amb l’entorn de desenvolupament i se’m feia molt feixuc avançar.

Per tant, vaig decidir aprofitar una posada de “pota” al disc dur del portàtil, per comprar-ne un de nou (ara en tinc un de 500Gb al Dell m1330) i instal·lar-hi una FC10. Per resumir-ho en una nota del 1 al 10, li posaria al voltant d’un 6. Escencialment el sistema funciona força bé i tot esta molt preparat perquè ràpidament es pugui instal·lar, mantenir i usar. Com podria ser amb Ubuntu, clar. Però té alguns tocs de professionalitat que el diferencien com el SELinux, o alguna altre eina que sorpren veure ben integrada que esta amb el sistema.

Tornant al moblin, pels que no sapigueu a què s’orienta el sistema a continuació en podeu veure un video de presentació:

Si voleu endinsar-vos més en les funcionalitats que ofereix i el seu estat de desenvolupament podeu fer-ho a:

  • Moblin v1: web de la versió 1.0 del sistema, on hi ha moltíssima informació molt professional ja que aquesta versió ja esta funcionant en alguns dispositius del mercat.
  • Moblin v2: versió encara en alpha, concretament en alpha2. Però que funciona molt bé i que malgrat esta verda promet moltíssim. Escencialment on jo estic involucrat és en aquesta versió.

Per cert, si algú es vol posar en el tema és important que no oblideu que la versió 2 trenca compatibilitat en moltíssimes coses amb la versió 1.

Arribats aquest punt de l’article només comentar-vos que jo ús ha de semblar extrany si a partir d’ara començo a publicar articles que parlin de FC i/o de moblin.

Nov 21

Migració de dreamhost a ovh

Reading time: 1 – 2 minutes

Només informar que si en les properes hores teniu problemes d’accés a la pàgina és perquè estic migrant de dreamhost a ovh. Com ja vaig comentar temps enrera estic molt desconentent del rendiment de CPU i disk que m’està donant el servei de dreamhost i aprofitantq ue acabo el contracte a final d’any he canviat de proveidor encara no tinc migrats gran part dels serveis però el més important que és el blog en principi ja esta migrat ara espero no patir problemes col·laterals de la migració i si tot va bé en les properes 72 hores continuaré migrant serveis.

Només com a detall comentar que per 19.99€+IVA tinc una màquina pròpia que administro jo amb el S.O. que vull i malgrat això hem suposi més feina a priori que no pas els serveis de dreamhost estic convensut que hi acabaré guanyant ja que almenys tot el que passi dependrà de mi, cosa que ja és dir molt a venir de dreamhost.