Feb 12

Google sync: GNOME Evolution + Gmail/GCalendar/GContacts + Windows Mobile

Reading time: 2 – 4 minutes

google syncLa meva il·lusió quan vaig tenir l’HTC Kaiser (o la Cruise) era tenir-les sincronitzades amb l’Evolution. Al cap de poc temps van començar a posar-se de moda eines com el GCalendar i el Gmail va començar a oferir funcions de POP3 i IMAP cosa que el van fer molt més atractiu. Obviament tenir el correu, contactes i l’agenda completament sincronitzats amb aquests tres elements ja era tot un somni i vaig estar provant i plantejant montar combinacions realment costoses per tal de aconseguir això que comento. Però cap de les combinacions em donava un grau de confiança suficient ja que les sincronitzacions bidireccionals de tot plegat deixaven molt que desitjar. Com sempre passa amb Linux aquest tipus de coses sempre van amb retard.

Finalment aquesta setmana he posat en marxa la trilogia i de moment n’estic molt content del resultats. Anem a pams:

  • GNOME Evolution 2.24.2 finalment incorpora funcions que permeten:
    • Usar l’agenda de contactes del GMail de forma nativa i tenir-la en còpia en local per quan treballem sense connexió a internet.
    • Treballar amb un canal del calendari connectat contra GCalendar i sincronitzar-se periodicament de forma transparent. Com en el cas de l’agenda també permet tenir el canal en còpia per quan estem offline.
    • Pel tema correu ja no hi havia problema perquè sempre he usat IMAP i a través de Vodafone Push Mail rebo el mateix correu que veig al Evolution al Telèfon i a la compte de GMail. El que de moment no he resolt és que es vegin les carpetes que no són ‘inbox’, però això és més un problema de mandra que no de la tecnologia.
  • Google Mail, Address Book i Calendar des de fa uns dies disponsen d’un servei de sincronització amb compatibilitat per Windows Mobile, així doncs, només m’ha calgut seguir les instruccions que hi havia a la web de Google Sync i a funcionar.
  • Windows Mobile, escencialment el que diu Google Sync és que afegit un nou servidor Exchange contra el que farem les configuracions i gràcies a la connexió de Vodafone Mail Push puc connectar a aquest servei amb la mateixa tarifa plana de correu de 15€/mes. Realment genial, perquè tinc els 3 calendaris, agenda i correu sincronitzats per un preu increible.

Com veieu tècnicament la cosa no té cap mèrit per la meva part, i amb uns pocs minuts ho he tingut tot funcionant. De fet, he invertit molt més temps en fer recerca durant tot aquest temps que no pas en configurar aquest sincronització que comento. Per cert, com a nota fríbola afegir que, sense fer cap extra es sincronitzen perfectament els accents en qualsevol dels dispositius!

Jun 19

Reddit open source: aplicacions que destaco…

Reading time: 4 – 6 minutes

reddit logoAquest matí l’Alfredo m’ha informat que reddit ha obert el seu codi. Doncs bé després de mirar-me cada un dels components que ha explicat que esta usant m’ha faltat temps per passar-me per cada una de les pàgines web de les aplicacions per mirar-me a veure què tal. A continuació ús faig una llista del que més destaco, obviament són les aplicacions més inusuals i menys conegudes.

  • HAProxy: és un aplicatiu molt semblant al Pound, la seva finalitat es balacejar les peticions HTTP entre diferents servidors. Malgrat són aplicacions similars Pound i HAProxy poden treballar de forma combinada. Diguem que HAProxy esta molt més orientat a grans infraestructures i Pound és per entorns de carrega mitjana. El bo és que podem usar HAProxy i darrera usar Pound per fer redireccions més refinades en funció da la URL o certs paràmetres de les HTTP headers. També és diferencien bàsicament amb el tractament que fan dels paquets HTTPs, la qual també convida a treballar amb les dues eines a la vegada. Ja que podriem montar un sistema per escalar peticions HTTPs de forma segura i simple.
  • Slony-l:és un sistema de replicació master-slave que suporta treballar en cascada i amb failover. A més esta pensat per treballar amb bases de dades grans. Bàsicament usat pel PostgreSQL que usa reddit, això els permet tenir molts servidors de bases de dades de lectura que són les peticions que bàsicament tenen a la base de dades.
  • Pylons: es tracta d’un framework MVC que usa Python, és realment lleuger i combina idees del món Ruby, Python i Perl. Potser una de les coses que més sobte és que els projectes de Pylons no requereixe servidor web sinó es vol, ja que ells mateixos ja n’implementen un amb Python, a més de tenir un instal·lador del projecte que creem només pel sol fet de crear el projecte. Si ja controleu algún tipus d’MVC i esteu una mica familiaritzats amb la sintaxis de Python podeu veure l’screencast: Special Edition Screencast: Pylons with Tesla. Amb aquest screencast ús podreu fer una molt bona idea de com funciona aquest MVC i de la seva potència. S’ha de reconeixer que promet molt no ús perdeu el sistema de debug, realment m’ha agradat moltíssim pensava que el debug de Symfony era bo, però aquest encara el supera.
  • Slor: es tracta d’un servidor d’indexació d’informació web implementat sobre Tomcat i que ofereix serveis de consulta via JSON i d’altres sistemes webservice que simplifiquen moltíssim la seva integració amb d’altres arquitectures. A més disposa d’una llista de funcionalitats molt atractives.
  • Daemontools: una eina realment senzilla i potent, bàsicament només serveix per llençar processos com a dimonis o directament dimonis en si mateixos. El bo és que controla aquests dimonis per si aquests cauen tornar-los a aixecar. La veritat és que malgrat ser una mica més gran diria que és millor monit. Tot i que s’ha de dir que es triga molt mé  montar monit que no pas daemontools i com que la gent de reddit ja usen Ganglia com a sistema de monitorització no s’han complicat amb el monit.

S’ha de reconeixer que han fet molt bones eleccions aquesta colla, a més s’ha demostrat que són realment escalables i que la seva disponibilitat és envejable. Un bon exemple de com fer les coses bé i senzilles des del principi. La gent de twitter en podrien prendre bona nota. Si ús fa il·lusió un dia d’aquests ús explicaré les meves idees de com fer que twitter sigui molt escalable i no s’enfosi amb els 2M d’usuaris que té diariament, la qual cosa no em sembla cap exageració amb un bon disseny darrera segur que en Pau pateix molt més amb els seus milions de megues a indexar diarimant.

May 06

iubui surt a la llum

Reading time: 2 – 4 minutes

logo iubui by enixit

Doncs només fa unes hores que ha sortit a la llum iubui l’empresa del meu gran amic Oriol. En la que a més també hi tinc alguna coseta a veure encara que sigui molt petita. Ja que he montat el servidor web. De fet, el gran mèrit obviament és de l’Oriol i és a qui li disitjo tota la sort del món. Per això també hi vull contribuir amb aquest petit gra d’arena. És a dir, intentant portar-li alguna que altre visita des d’aquest blog.

Potser ja comença a ser hora que expliqui alguna cosa del projecte, no? doncs bé, jo ho explicaria com un sistema de donar-li la volta a eBay, és a dir, encomptes d’anar a oferir coses perquè d’altres facin una puja per comprar-les. Aquí es tracta de fer un matching entre la gent que vol oferir coses i la gent que vol demanar coses. Però no pas com uns simples classificats sinó algo més elavorat i aprofitant la semàntica de la informació perquè la pròpia web ajudi a posar en contacte els compradors i venedors.

Segurament es pot explicar millor, per això des d’aquí convido a l’Oriol Mercadé a participar en el meu següent podcast on estaria bé que ens expliques algo més sobre iubui, a veure si realment el projecte té la vida que tots esperem.

UPDATE: demano el vot al Newsroom de MobuzzTV per l’article que parla de iubui.

UPDATE 2: bona descripció del Ferran, un dels programadors de iubui:

iubui.com. No busques, Pídelo! Se trata de ver la compra-venta de productos y servicios desde un nuevo paradigma que sólo es posible gracias a Internet. Iubui es una plataforma donde, por primera vez, el protagonista no es el vendedor ni lo vendido. El protagonista es el comprador, sus necesidades y sus condiciones: con el proyecto iubui el comprador ya no necesita hacerse un experto en lo que va a comprar, no necesita conocer donde se vende lo que quiere, ni necesita gastar tiempo y energías para realizar una compra. Con la plataforma iubui son los proveedores los que aconsejan al comprador, los que ofrecen sus producto y gastan energías en lo que les aporta beneficio. Y iubui.com ya es una realidad, hoy empezamos a operar. Si queréis y tenéis tiempo os invito a que pidáis todo aquello que necesitéis y tengáis paciencia porque estoy seguro que os harán ofertas muy interesantes.

Mar 09

CeBIT 2008

Reading time: 4 – 6 minutes

Aquesta setmana he estat de dilluns a divendres a Hannover a la fira del CeBIT. Des del 2005 que no hi anava i la veritat és que he de reconeixer que la quantitat d’expositors ha baixat una mica i els regalets dels mateixos també…hi hi hi! què catalufo que ha sonat això El que si que he de confessar és que mai m’havien convidat a una festa espanyola i això que com sabeu hi hem anat fins hi tot com a expositors a la fira. Doncs bé, per gentilesa de Comms Mundi varem assistir a una singular festa espanyola dins la fira. Fins hi tot amb sevillanes i truita de patates, això si le gambetes de galicia destacaben per sobre de tot això.

Parlant de tecnologia, doncs bé, alguna que altre coseta interessant he trobat. De fet, pel que fa a temes de kioskos i de digital signage que és el que m’interessa per movilpoint hem entrat en contacte amb moltíssims fabricants xinesos, coreans i taiwanesos. Per cert, m’ha encantat trobar-me una placa base d’MSI que permet treballar amb un dual core 2 a 70º de temperatura sense problemes. Més que res perquè estava una mica cansat de comentar a alguns integradors del nostre país que això era possible i ells em deien que ni en broma. Doncs aquí esta la prova, dins del forn podeu veure la placa base amb la CPU al 100% i la gràfica treballant al màxim com si res.

mainboard.png

També val la pena que li doneu un cop d’ull al producte de la gent de Comms Mundi malgrat pels tècnics és un producte a priori poc atractiu he de dir que després de la gran utilitat que estic trobant als software appliances crec que és un producte que a moltes empreses els aniria molt bé tenir. Potser el que menys m’agrada és el seu model de negoci i no estic massa d’acord en la forma que tenen de vendre el producte però això no treu que la fidelitat de la GUI cap a les ordres i aplicacions linux que porten per darrera facin que me’l miri amb bons ulls. De fet, el producte es mereix tot un article per ell mateix. Però m’agradaria escriure l’article si algún dia tinc oportunitat de provar el producte en calma i no pas després de la llarga demo que en vaig veure al CeBIT.

Una altre cosa que em va fer il·lusió va ser poder-me fer una fotografia amb el famós datacenter portàtil de Sun malgrat que la versió que varen portar al CeBIT era una mica descafeinada impresiona veure tanta tecnologia junta dintre d’un container. Fora d’aquesta anècdota Sun no tenia res massa destacable per la fira. Cosa que no puc dir d’IBM que als pavellons d’storage tenien equips realment impressionants dins d’un estand inmens.

sun-trailer.png

ibm-storage.png

Al linux park hi havia empreses tan interessants com Zimbra que no fa massa temps va ser adquirida per Yahoo!, doncs bé el meu principal interés al veure el seu estand va ser buscar el logotip de Y! per algún racó però no el vaig saber veure, cosa que em va sobtar moltíssim. També al linux park per primer cop vaig poder veure en directe un OLPC. Realment té molt bona pinta i espero que la iniciativa acabi tenint molt d’èxit.

olpc.png

Per no pedre el meu espirt geek he de destacar les copeticions de robótica que hi havien organitzades entre escoles de Hannover, realment dona gust veure el jovent usant linux per fer aquests enginys tan elavorats i sofisticats. Tot un plaer disfrutar de l’espectacle.

robots.png

Es podrien destacar moltíssimes altres coses, però com sempre si voleu un review amb cara i ulls de la fira aquesta no és la vostre web, ja que sempre tinc una visió molt particular de les coses i que sovint no és massa populista. O sigui, que m’agrada fixar-me en allò que m’interessa a mi i no pas a la majoria dels mortals. Però per això ja teniu webs molt ben fetes que donen la visió que jo no dono.

May 16

Què bona la foto de twitter offline

Reading time: 1 – 2 minutes

Aquest matí al arribar a l’oficina he posat en marxa el gTwitter per començar a reportar el que estic fent, doncs bé la qüestió és que no hi havia manera de connectar a Twitter així que m’he decidit a connectar via web a veure què passava i he vist que estan millorant els seus servidors. Però això no és el que volia comentar sinó que m’ha fet moltíssima gràcia la fotografia del gat treballant en els seus servidors. Havia vist coses gracioses com el plumber de la gent de bloglines, però el gat ja m’ha superat 😉

twitter-offline.png

May 11

5a festibity al Hotel Rey Don Juan Carlos I

Reading time: 2 – 2 minutes

Ahir vaig estar a la 5a festibity organitzada per la FIB i dedicada al sector financer i les TI.

festibity.gif

Feia molt de temps que no estava en cap d’aquests actes, des de que treballava a Intermobils I+D com a CTO. De fet, vaig trobar a faltar algunes empreses del sector. Però en general hi havia la majoria de consultores grans que tenim pel país. Realment era curiós veure la cara dels mandamás que estas acostumat a sentir parlar. Jo vaig anar-hi invitat per altran i la veritat és que vaig tenir prou sort de tenir uns companys de taula divertits perquè si algo tenen aquestes festes entre tants ‘informàtics’ és que només s’acaba parlant de feina i acaba sent tot molt ensopit.

festibity5.gif

Destacar que per amainar la betllada hi havia com a presentadora de l’acte la noia que fa de Mònica Tarribes al programa Polònia de TV3. S’ha de reconeixer que la noia és un crack i que és molt llarga. Crec que s’ha de tenir una gràcia especial que fer el típic acudit de canviar la RAM per la llet nostre o la Ato amb lo suat que esta i que tothom es partixi de riure. Doncs bé, a part de d’això destacar també que el cuiner de l’hotel és un crack perquè realment estava tot boníssim i les instal·lacions de l’hotel realment espectaculars. Llàstima haver de tornar a la vida real on no em podré pagar mai una estada a hotels d’aquest nivell si no és a països com la Xina o similars.

May 07

Cluztr: social browsing o clickstreaming

Reading time: 2 – 2 minutes

cluztr.gif

Una eina que com quasi totes les web 2.0 esta en beta i per si fos poc s’apunta a la nova mode de registrar tot els nostres moviments online (lifestreaming), concretament estic parlant de cluztr. S’instal·la com un plug-in de firefox i envia la pàgina que tenim activa al nostre navegador al servei. Llavors a través de una sidebar de firefox si volem podem xatejar amb altres usuaris que estan a la mateixa web. També podem veure les webs que estan visitant altres usuaris. Però realment el que a mi m’agrada és poder tenir un registre que es publica via RSS de les webs que he anat visitant i quines són les que més visito. Després podem enllaçar aquests feed amb la nostre eina de lifestreaming, per exemple, iStalkr.

Apr 19

Qui usa twitter??

Reading time: < 1 minute

No vaig a escriure cap post sobre twitter de moment. Simplement m’agradaria saber si hi ha algú que llegeixi el blog o que em pugui reportar la seva experiència sobre aquest aplicatiu que té enganxat a tanta gent. Potser el meu problema per no animar-me a provar-lo és que no li acabo de veure la gràcia. Algú em pot explicar algo?

Feb 15

Per fi m’he pogut passar pel 3GSM World Congress

Reading time: 2 – 2 minutes

entrada3GSM.jpg

Primer de tot agraïr al Karel de l’empresa kimia per haver-me regalat l’entrada al congrès. Aquest any doncs no hi teniem màquines a cap estand i per tant, no m’hi he passat els 4 dies de la fira. De fet, de poc que quasi ni m’hi puc passar. Ja que només hi he pogut assistir de 11h fins a 15h. El temps suficient per fer una volta ràpida pels pavellons, per tenir una reunió important de feina i saludar als amiguetes: byteman, pof, Manel, Jose María, Leonard, i algún que altre que ara no em ve al cap i així que ho sento per no posar-lo.

mussolsDinant.jpg

La resta doncs com sempre: noies que treuen la respiració, molts mobils i molt espectaculars. Sincerament res que no hagués vist abans per internet. Això si sempre va bé fer-se una idea dels acabats reals dels aparells que has vist per internet. Però com que no me’n penso comprar cap l’interés sempre baixa força. Si voleu per internet teniu mil resums més bons que el meu però potser la paraula que m’ha produït a mi és: indiferència. També podria completar-ho en una bona excusa per trobar-se amb bons amics i per arribar a casa amb el cos destrossat per haver completat una jornada laboral maratoniana i súper intensa. No oblidem que abans del 3GSM he passat per l’oficina a posar a punt temes que no podien esperar i a la tarda he tingut una reunió infinita després de la visita de la fira. O sigui, jo ja no puc més avui. Em retiro!

Dec 03

IrSimple: el protocol IrDA (infra-roig) es renova

Reading time: 2 – 4 minutes

A través de Mobile Handset Disgn Line m’he enterat que hi ha un nou estàndard infra-roig. De fet, veig molt difícil que arribi a recuperar el terreny guanyat amb el Bluetooth. Però això no treu que val la pena perdre-hi una estona mirant que ens ofereix de bo i quines possibilitats hi ha d’adoportar-lo pels vells dispositius IrDA.

A l’article Improvements in IR communication push it beyond cell phones and PDAs ens fan una introducció de les millores que suposa IrSimple combinat amb el que anomenen “Point & Shoot” que es basa en els protocols FIR (fins a 4Mbps) i amb VFIR (fins a 16Mbps). Combinant ambdues tecnologies s’aconsegueix una eficiència de rediment (throughput) del 90%. Realment espectacular, un exemple de rendiment d’altres protocols els podem veure en la següent taula:

taula.jpg

IrSimple té una estructura molt similar als protocols IrDA ja existents i es poden actualitzar de forma senzilla les implementacions actuals. Usa el perfil OBEX per intercanviar dades entre dos dispositius i només necessita petits ajustos en algunes capes del protocol IrDA: el protocol SMP ofereix serveis de segmentació i re-ensamblat de paquets a la capa superior, OBEX. A la capa inferior IrLMP és el responsable de mantenir els enllaços amb un o múltiples dispositius a la vegada, mantenint una registre dels dispositius descoverts. IrLAP és el protocol que s’usa per descobrir altres dispositius, resoldre els conflictes d’adreces, iniciar la connexió, transferir la informació i assegurar una desconnexió neta. IrLAP especifica la estrcutra dels frames i els bytes dels paquets. El control i correcció d’errors es solucionen a través d’un número de seqüència implementat a la capçalera del paquet.

A la següent taula podem veure la pila de protocols IrDA actual, IrSimple i una solució combinada. Aquesta estructura és vàlida pels estàndards SIR, MIR, FIR i VFIR:

irda.jpg

Si voleu una referència de quines són les velocitats actuals i d’altres detalls dels protocols IrDA existents fins ara podeu donar un cop d’ull a aquest article: The downs and ups of infrared.

Abans d’acabar l’article doneu un cop d’ull a aquesta taula sobre el temps que es triga en passar un parell d’arxius d’exemples amb les diferents tecnologies sense fils actuals, així valorareu millor aquest nou protocol:

taula2.jpg