docs-no-tech:cancer-colon

Càncer de còlon

El càncer de còlon ja és el tumor maligne més freqüent a Europa. Només a Espanya es diagnostiquen uns 25.000 casos nous a l'any.

Quins síntomes produeix? si apareix sang a la femta o es produeixen canvis de ritme intestinal (amb o sense dolor abdominal) amb una durada de diverses setmanes, cal que consultis al teu metge.

Es pot evitar? és possible prevenir o detectar el càncer de forma precoç, fet que augmenta en gran mesura les probabilitats de curació.

A qui pot afectar? el càncer de còlon afecta indistintament a home i dones, i es desenvolupa gairebé sempre sobre una lesió benigna inicial, anomenada pòlip. Aquests pòlips triguen anys a créixer i només un 5-10% es malignitzen.

Com es sap si es pateix la malaltia? existeixen diverses proves (examen de la femta o endoscòpiques). La més senzilla és indolora i consisteix a prendre una petita mostra de femta per comprovar si conté restes de sang que no s'aprecien a simple vista.

Si tens més de 50 anys, vés amb especial compte: és una edat de risc. Cada dos anys s'hauria de fer una prova per detectar sang a la femta.

El risc del càncer de còlon augment si: algún familiar proper l'ha tingut i si pateixes de colitis ulcerosa o una malatia de Crohn. Si estas en algún d'aquests casos haurien de fer-te les proves bianuals abans dels 50anys.

Petits consells per reduir el risc:

  • Dieta saludable i variada; aliments rics en fibra i verdura a diari; moderar el consum de greixos i sucres a més de l'alcohol.
  • Fer exercici diari i mantenir un pes adequat. No fumis.
  • docs-no-tech/cancer-colon.txt
  • Last modified: 2012/06/06 10:13
  • (external edit)