oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

mikrotik: failover gateway

Reading time: 4 – 6 minutes

Avui he refrescat una mica la meva memòria, feia algún que altre mes que no jugava amb els mikrotik. Doncs bé, per un client havia de montar un failover gateway i com que ja sabeu que sóc un fan declarat dels mikrotik per fer això he usat un RB150. Per si això ús sona a xinès segur que amb una petita explicació ho trobareu molt útil. Doncs bé, cada cop més empreses tenen dos sortides a internet i el que volen és que quan alguna de les dues sortides caigui l’altre sortida assumeixi tot el tràfic sense haver de tocar res.

Obviament per fer això el que hem de tenir és un element que s’encarregui de redirigir tot el tràfic cap a un router o cap a l’altre segons si la sortida a internet esta fallant o no. La solució que plantejo és molt simple i pot perfeccionar-se moltíssim. Per exemple, l’únic que explicaré és a usar un dels dos routers i quan aquest falla enviar el tràfic cap a l’altre però no és gaire difícil crear unes policy routes per balancejar tràfic entre els dos routers mentre aquests estiguin operatius. Però per no liar la cosa em quedaré amb l’exemple bàsic. A partir d’aquí, la base estarà més que feta perquè feu coses més xules.

routerboard-inabox-02.png

escenari

El RB150 tindrà a l’ethernet 1 la xarxa LAN. A la ethernet 4 la WAN1 i a la ethernet 5 la WAN2. Amdues interficies tenen el router ADSL en monopuesto. O sigui, que tinc la IP pública a l’interficie del router.

funcionament

Per defecte, sortirem per la WAN1 i quan aquesta falli sortirem per la WAN2.

configuració

Assumeixo que les configuracions bàsiques ja estan fetes, o sigui, assignació d’IPs a interficies i l’enmascarament d’IP internes cap a internet. Això suposo que no té cap dificultat si algú necessita ajuda que avisi.

Creem dos scripts a llençar quan s’hagi de llençar la connexió via WAN1 i l’altre via WAN2:

Script per la WAN1:

:log info wan_1
/ip route set [/ip route find dst-address="0.0.0.0/0"] gateway=IP_GW_WAN1

Script per la WAN2:

:log info wan_2
/ip route set [/ip route find dst-address="0.0.0.0/0"] gateway=IP_GW_WAN2

Si ens interessa en cada un dels scripts hi podem afegir el que calgui. Per si no esteu habituats a treballar amb scripts al mikrotik els heu de colocar a /system scripts. Allà afegiu dues entrades i llestos. Com sempre això serà molt més còmode fer-ho des del winbox que no pas des de la cli.

Ara només cal que creem una entrada a l’eina netwatch, això es fa a /tool netwatch. A l’entrada li direm que faci pings cada un interval de temps que decidirem i que tingui un timeout fixe i si els pings no tornen llavors s’executarà l’script indicat. Bàsicament le entrades de netwatch tenen dos estats el up i el down i podem associar un script a llençar en cas de que hi hagi una oscil·lació cap a un dels dos estats. Això es fa així:

add host=208.67.222.222 timeout=10s interval=1m up-script=wan1 down-script=wan2 \
comment="Failover Gateway Script" disabled=no

El que fem és mirar si arribem a un dels servidors d’OpenDNS cada 1minut i ens esperem com a molt 10s perquè el ping torni. Després fixeu-vos com associem cada un dels scripts que em programat abans als estats d’aquesta prova.

Com podeu veure això és ben senzill, la gràcia esta en que jugueu amb els ECMP i els policy routing i feu del RB150 tot un balencejador de càrrega amb suport de fallides de línia. També és molt senzill que balancegeu el tràfic d’entrada d’internet cap a una ADSL o cap a l’altre, per fer això ús recomano que jugueu amb el DDNS que podeu actualitzar a través dels scripts comentats, només cal que li llenceu la petició d’actualitzar la IP associada al DDNS i els usuaris remots entraran per una o altre línia.

3 thoughts on “mikrotik: failover gateway

Últimas entradas

Resumen 2023

Reading time: 14 – 22 minutes El 2023 comenzó con una sensación de renovación y optimismo. Tras un período marcado por la pandemia, este año se presentó como un lienzo en blanco, lleno de posibilidades y nuevas experiencias. Aunque el

Leer más »
Archivo