oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

openfiler: potent i complicat de configurar

Reading time: 4 – 6 minutes

M’ha costat deu i ajuda posar a funcionar l’openfiler al final ja era una qüestió d’honor. Després de provar amb la versió pre-instal·lada com appliance i amb dues versions instal·lades per mi no hi havia manera de que funcionés tot plegat com volia.

Problema reconeixer volums lògics pre-creats

El primer gran problema ha estat que jo ja tenia un volume group creat, amb dos logic volumes (unitats lògiques d’informació usades per LVM). Doncs bé malgrat el linux me’ls retornava sense problemes amb el vgdisplay i lvdisplay quan anava a l’interficie de l’openfiler no hi havia manera que apareguessin els volums lògics. El grup de volums si que sortia però els lògics no. Doncs bé la solució l’he trobat després de molt buscar pels forums a aquest thread: How to get volumes back after reinstallation without config backup.

La gràcia esta en un script que bàsicament genera un fitxer XML de configuració que usa l’openfiler per saber quins volums hi ha al sistema: /opt/openfiler/etc/volumes.xml. El fitxer és força simple i només té una llista de volums lògics relacionats a un grup de volums. L’script també afegeix al /etc/fstab les línies necessaries perquè aquests volums lògics es montin a l’arrancar el sistema.

Còpia de l’script que he trobat al forum: remake_vol_info.

Problema LDAP amb tots els serveis i especialment amb el SMB

Doncs bé, aprofitant que openfiler porta un servidor LDAP volia gestionar les comptes de tots els serveis a través d’un únic punt. Així doncs, el primer problema ha estat saber com activar el servidor que porta internament perquè la documentació no ho explica massa bé, ja que si anem a serveis i li fem un enable sense donar cap error no s’aixeca ni a la de tres. Aprofito per comentar que la interficie gràfica de l’openfiler és realment pèssima i difícil d’entendre. A més, l’experiència d’usuari esta molt poc cuidada perquè moltes coses donen errors i no ho explica retorna enlloc. Així doncs t’hs de buscar la vida monitoritzant els fitxers de logs del linux que té per darrera.

Llavors he intentat actualitzar el sistema a través de la funció d’update que porta la pròpia interficie. Doncs be, també fallava així doncs ho he provat des de la línia de comandes amb un simple:

conary updateall

La cosa fallava amb el mateix error:

...
Warning: Unhandled exception occured when invoking callback
/user/lib/pgthon2.4/site-packages/conary/streams.py:416
...

Després de googlejar una bona estona, la solució ha estat:

conary update conary --replace-files
conary updateall --replace-files

Amb això he aconseguit finalment fer update. Però el problema amb LDAP continuava igual. Al final he deduit que si posava la informació a accounts -> authentication. Amb el password que he posat al fer la instal·lació per l’usuari de configuració del web la part d’usuaris i grups semblava que s’activa i el LDAP server començava a funcionar tot solet.

ldap.png

Així doncs, he pogut accedir a la gestió de comptes i crear un grup d’usuaris i un usuari de proves. Doncs bé, després de suar tinta per entendre tot el tema de gestió de shares i de veure que no hi havia manera d’accedir als recursos compartits de forma autenticada, he decidit aprofitar la meva experiència en linux per veure com estava tot configurat.

La qüestió és que he vist que tan el SMB, com el FTP, HTTP/WebDav, etc. anaben contra PAM però aquest no tenia configurat cap enllaç cap a LDAP, per tant, per molt que estigués funcionant era impossible que mai autentiques cap usuari.

Llavors he executat el authconfig per configurar l’autenticació PAM contra LDAP, i l’he deixat així:

Al marcar l’autenticació LDAP per SMB, no ús ho perdeu m’ha dit que faltava el paquet pam_smb, o sigui, el pàquet de PAM que té el handler capaç de gestionar la connexió contra LDAP pel samba. Algú em pot explicar com pretenien la gent d’openfiler autenticar samba amb LDAP si no hi havia això instal·lat? aquí ja he arribat a la conclusió que això de l’openfiler esta verdíssim.

Bé doncs, després de suar una mica amb tot això que comento ja funciona tot contra LDAP a la perfecció!!! realment he de reconeixer que sóc una persona obstinada,eh!? perquè n’hi ha per deixar-ho correr. Després de tot el que he explicat i les hores que he hagut d’invertir per descobrir-ho.

6 thoughts on “openfiler: potent i complicat de configurar

  1. Ups! Ara m'enrecordat que ja vas fer un article sobre ell, segur que si que ho has fet!

  2. Hola Oriol,

    Gràcies per el teu post. Estic intentant fer funcionar el LDAP + Samba amb el OpenFiler, però es resisteix. Com tu dius no existeix el pam_smb, però no se com el puc instal·lar. Podries donar-me un cop de mà ? Moltes gràcies per la teva ajuda.

  3. En la línea de comandos del Openfiler pon “conary update pam_smb –replace-files”, se lo descargara e instalara y después ya podrás seguir con las pruebas. Un saludo.

  4. Do you mind if I quote a couple of your articles as long asI provide credit and sources back to your website?My blog site is in the very same niche as yours and my users would certainly benefit from some of the information you present here.Please let me know if this okay with you. Thanks!

Últimas entradas

Resumen 2023

Reading time: 14 – 22 minutes El 2023 comenzó con una sensación de renovación y optimismo. Tras un período marcado por la pandemia, este año se presentó como un lienzo en blanco, lleno de posibilidades y nuevas experiencias. Aunque el

Leer más »
Archivo