oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

XMPP amb BOSH: usant HTTP com a protocol de transport

Reading time: 4 – 7 minutes

La potència de treballar amb BOSH (Bidirectional-streams Over Synchronous HTTP) rau en que malgrat aparentment l’única forma que hi ha d’implementar XMPP sobre HTTP seria mitjançant tècniques de polling, o sigui, que periódicament el client anés connectant-se al servidor per preguntar si hi ha alguna nova informació per ell.

Doncs BOSH aconsegueix millorar aquest algoritme i el que intenta descriure és quelcom així:

  1. El client fa una connexió ‘HTTP request’ al servidor
  2. El servidor no envia cap resposta, així doncs, la connexió no es tanca.
  3. Quan el servidor té una informació (asíncrona) a enviar al client, llavors busca alguna connexió oberta del client i que estigui esperant resposta, o sigui, qu estigui al punt 2. Llavors el que fa és enviar l’informació a través d’aquesta connexió com una ‘request response’. La connexió es tanca.
  4. Un cop el client rep l’informació inmediatament després de tancar-se l’enllaç, aquest torna a obrir una connexió contra el servidor, o sigui, tornem al punt 1.

Obviament quan el client té alguna cosa a enviar això es fa en el punt 1.

A l’hora de la veritat els servidors de Jabber/XMPP el que tenen per oferir accés via BOSH és un especie de proxy que rep les connexions HTTP i les processa tal com he explica més amunt, per l’altre costat captura els events que rep de cada un dels clients XMPP que esta instanciant i va connectant els fluxes de dades que rep a través d’XMPP als sockets HTTP que té esperant informació.

Servidors BOSH incrustats en servidors XMPP

Obviament això ens porta a pensar, que podem usar un servidor BOSH per un servidor XMPP que no el suporti a mode de proxy. Això es podria programar de forma força senzilla amb twisted, per altre banda, hi ha servidors XMPP que ja suporten de serie el servidor BOSH, alguns exemples són: ejabberd, Tigase, Openfire i Jabber XCP.

Avantatges de tenir el servidor BOSH dins del servidor XMPP:

  • Sovint esta més ben testejat que el codi que podem fer-nos o que ha desenvolupat un tercer per fer aquesta tasca.
  • A priori hauria de ser més eficient, ja que la part de recepció d’events/senyals es fa a través de l’API nativa i no pas d’un client XMPP. Cosa que permet estalviar recursos i ser més eficient en la seva tasca.
  • És més fàcil de configurar, sovint només cal descomentar la línia corresponent del fitxer de configuració i llestos.

Com que no tot podien ser avantatges aquí van els inconvenients:

  • Un servidor BOSH que esta incrustat en un servidor XMPP obviament només pot atendre les peticions que van cap aquell servidor, per tant, si volem que això sigui escalable haurem de montar un balencejador de càrrega sobre el port HTTP per anar desviant connexions entre diferents sevidor BOSH.
  • El suport del servidor BOSH esta lligat al suport que la comunitat doni al servidor XMPP amb el que va lligat, això no sempre és suficient.

Quan no hem de suportar més d’un servidor XMPP, i a més aquest ja suporti BOSH no hi ha hauran mai problemes. La cosa es complicarà quan haguem d’escalar aquesta infraestructura.

Servidors BOSH dedicats, per tant independents del servidor XMPP

Per exemple: Punjab, Araneo, JabberHTTPBind i rhb. Pel que fa les avantatges i desavantatges d’aquest tipus de servidors BOSH, obviament són les mateixes que les anteriors però invertides.

Un servidor BOSH dedicat, per tant, podrà connectar-se a una xarxa XMPP a través d’un servidor XMPP federat sense problemes. Sovint el preu de sobrecarrega que això suposa esta més que justificat. Cal pensar que per cada client s’hauran de tenir sovint dues connexions TCP/HTTP més una connexió TCP/XMPP; per tant, tres sockets oberts per cada client connectat al servidor BOSH. Amb això suposo que queda clara la similitut amb un servidor proxy, no?
Com ja he apuntat abans escalar els servidors BOSH a través de ‘load-balancers’ és molt senzill, per exemple ús recomano nginex. Penseu que amb aquest ‘load-balancer’ podem tenir fins a10.000 connexions HTTP i només consumir 2’5Mb de memòria RAM. Per tant, aquesta també és una molt bona raó per usar-los externs els servidors BOSH. De fet, això no només ho penso jo sinó que aquí també ho pensen: BOSH cloud.
De fet, hi ha gent tan agoserada que gosa dir que XMPP és millor si els clients usen BOSH per accedir-hi, de fet, si llegeixes el raonament no sembla tan dolent: XMPP is better with BOSH.

Nota final

Per si algú encara no ho tenia clar, això és el que usen les llibreries d’XMPP implementades en JavaScript, o sigui, els client de xat (Jabber/XMPP) que via Web. Per exemple, el client que podem usar des de la pàgina web de gmail.

Obviament les aplicacions Jabber/XMPP són infinites i no només com a clients de xat. Per tant, podeu aprofitar aquestes llibreries JS que implementen BOSH per mostrar de forma interactiva a les vostres interficies web qualsevol tipus de contingut que obtingueu a través de la xarxa XMPP.

One thought on “XMPP amb BOSH: usant HTTP com a protocol de transport

  1. Les actuals implementacions de “xats” de Google i Facebook sobre http implemenen el que comentes, asincronous comunications against polling !

Últimas entradas

Resumen 2023

Reading time: 14 – 22 minutes El 2023 comenzó con una sensación de renovación y optimismo. Tras un período marcado por la pandemia, este año se presentó como un lienzo en blanco, lleno de posibilidades y nuevas experiencias. Aunque el

Leer más »
Archivo