oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

Diferents formats de CD-ROM

Reading time: 3 – 5 minutes

Hi ha un dubte que després d’anys i anys de grabar CDs encara se’m planteja quan el software ‘cremador’ em diu, quin tipus de CDROM vols grabar: mode 1 o 2, ein??? doncs bé espero que després d’aquest post tingueu les coses tan clares com jo a l’hora de saber que carai ens pregunten.

Escencialment hi ha dos tipus de CDROMs els grabats en mode 1, o sigui, els CDROMs de tota la vida i els mode 2, els basats en l’estàndar CDROM XA, que a continuació explico una mica més que carai és tot això. Però primer un gràfic resum.

cdrom.gif

Formats dels CDROMS per Win i Mac

Els PCs amb windows usen majoritariament CDROMs grabats en Mode 1 i com a sistema de fitxers fan servir ISO 9660. Tot i que Win també és capaç de llegir CDROMs de Mode 2, o sigui, CDROM XA. Tot i que Mac també usa normalment CDs grabats en mode 1 el sistema de fitxers més usat és el HFS (Hierarchical File Structure) i no el ISO9660.

També hi ha el que se’n diuen CDROMs híbrids simplement són CDs amb sistema de fitxers ISO9660 i HFS per tal de ser totalment compatibles en les dues arquitectures. Malgrat que els CDs híbrids usen executables diferents acostumen a compartir les dades de video, gràfics i so.

CD-ROM XA

Com ja us podeu imaginar el XA vol dir eXtended Architecture, o sigui, discs grabats en Mode 2. Una de les grans propietats d’aquest format és que permet grabar audio i dades de forma interpolada i a més llegir-les de forma simultanea. Així no cal tenir els tracks d’audio en el CD en una part i les dades en una altre.

El CD-ROM XA defineix certs formats d’audio i imatge a soportar:

 • Gràfics de 256 colors compatibles amb formats de PC i CD-i
 • L’audio usat ha de ser ADPCM (Adaptive Delta Pulse Code Modulation) definit també per CD-i

El CDROM XA no és un format prou bo per ell mateix però té tres importants formats basat en la seva forma de treball: Photo CD, Video CD i CD EXTRA.

CD-I bridge

Aquest format és una espcificació de Philips/Sony ideat per ser reproduit en reproductors CD-i i altres plataformes com el PC. Característiques del format:

 • CD-I discs grabats en Mode 2, o sigui, CDROM XA
 • El sistema de fitxers és ISO 9660
 • Tots usen un programa anomenat CD-i i que es guarda en un directori anomenat CDI
 • L’adio esta codificat en ADPCM i MPEG
 • El video es codifica per ser compatbile amb CD-i i CD-ROM XA
 • Sempre són discs multi-sessio i inclouen adreçament per sector i un ‘volume space’ (ni idea de què és això)

Els CD-i que més podem trobar en les nostres vides són:

 • Photo CD
 • s’usa per grabar fitxers de fotos en un CD, ideal tan per veure com per imprimir aquestes fotos.

 • Video CD no s’usa gaire al nostre país, però si molt a europa i USA pot contenir menus igual que un DVD i pot tenir fins a 74min de video en format MPEG-1, a més també suporta playlists.
 • Super Video CD igual que el video CD, però amb el video en format MPEG-2 igual que els DVDs.

Referències

Com us podeu imaginar tot això no ho tenia al caparró sinó que m’he basat en una web que m’he trobat que esta molt bé sobre el tema us la recomano: Deluxe for DVD and CD replication, fulfilment & distribution. No he traduit literalment l’article en qüestió però crec que el resum que m’ha quedat és prou útil, ara ho heu de dir vosaltres.

2 thoughts on “Diferents formats de CD-ROM

 1. Crec que podries posar informació de tots el exemples de l'esquema així quedaria més clar

 2. [1]

  Ostres doncs més exemples dels que ja he posat no se me n'acuden. Carai, ara m'has agafat si algú té una idea que me la digui i l'incloc.

Últimas entradas

Add a New Dropdown Menu in OpenWRT LUCI

Reading time: 3 – 5 minutes OpenWRT, the popular open-source Linux operating system designed for embedded devices, offers the LUCI interface for easy configuration and management. LUCI is essentially the web interface for OpenWRT, and while it’s already feature-rich, sometimes

Leer más »
Archivo