oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

x25 i me’n vaig a Andorra

Reading time: 2 – 4 minutes

Doncs si nois, dues notícies en una… la més important o que com a mínim molts no esteu al corrent és que demà el Benja i jo ens n’anem a treballar a Andorra a montar un projecte de migració del sistema de recarrega de telèfons mòbils per caixers automàtics al país dels Pirineus. El projecte durarà uns 2 mesos i durant aquest temps estaré entre casa meva i Andorra amunt i aball, algunes setmanes totes allà altres quasi totes aquí, etc.

fassana.jpg

Com que la meva part del projecte es farà amb X25 i concretament amb XOT (X25 over TCP) he decidit enganxar alguns links sobre literatura d’aquest protocol tant pre-històric. De fet, quasi tots són documents de Cisco sobre el tema. Però he cregut que era un ‘remember’ molt autèntic. Com a dada cuirosa comentar que jo vaig ser una de les primeres persones del nostre país en implementar TCP/IP sobre AX25 (Amateur X25). O sigui, en passar paquest IP per una xarxa de paquet radio. D’això ja en fa un munt d’anys tants que quan passo de 10 em fa mal el cap pensar-ho.

Com a lectura més que curiosa us recomano llegir en que es basa el XOT i com s’usa.

 • X25 conceptes sobre X25 segons Cisco.
 • Configuring X.25 and LAPB com configurar un router Cisco per treballar en aquesta tecnologia
 • XOT un exemple de com configurar TCP sobre X25
 • XOT un exemple de com configurar el contrari, o sigui, X25 sobre TCP

Pels més curiosos els protocol XOT funciona pel port 1998tcp/udp i fins aquest projecte no sabia ni que existia, però el repte sembla interessant ja us diré què tal.

Un gràfic per aclarir les idees de com funciona el XOT segons l’estàndard comentat pel Pau en els comentaris, tot i que no sempre es fa segons l’estàndard ja que hi ha formes més òptimes/propietaries de fer-ho:

xot.png

NOTA: no entenc perquè el XOT no és canvi a TOX, quan és el TCP que va sobre el X25 i no alrevés com indiquen les sigles. Però així ho he trobat a tot arreu.

3 thoughts on “x25 i me’n vaig a Andorra

 1. Um bona noticia !
  M'has fet picar la curiositat, he trobat l'enllaç a la RFC que defineix XOT per si algu vol ampliar la informació, pel que respecte al tema de tcp over X.25 no seria mes optim simplement apilar tot el protocol TCP/IP sobre una linia X.25 amb circuit permanent, com a mínim aquesta es la metodologia que descriuen els llibres. Per cert, es comenta al FAQ de linux-x25 mailing list l'existència d'un dimoni XOTD per a linux

 2. Oriol,
  XOT no és TOX, doncs realment en XOT estàs passant X.25 sobre IP. És a dir, el teu DTE connecta a un NRI passant les dades a un router on es connecta amb tcp/1998 i des del router fins el final és X.25 nadiu.
  Vull dir, que realment el XOT és el procés contrari al que vas fer tu fa 10 anys.

Últimas entradas

Add a New Dropdown Menu in OpenWRT LUCI

Reading time: 3 – 5 minutes OpenWRT, the popular open-source Linux operating system designed for embedded devices, offers the LUCI interface for easy configuration and management. LUCI is essentially the web interface for OpenWRT, and while it’s already feature-rich, sometimes

Leer más »
Archivo