oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

La comanda screen

Reading time: 2 – 4 minutes

Doncs la veritat és que amb els anys que fa que uso linux que no són pocs ja, havia sentit ha parlar moltes vegades d’eines com l’screen però no sé per quin motiu mai m’havia dedicat a mirar-les a fons. Doncs bé aprofitant que ara mateix estic a Andorra més sol que un mussol, que no fan res a la TV i que no tinc cap peli en DIVX per mirar al portatil m’he llegit un article de NOVELL que tenia descarregat sobre el tema de l’screen i realment m’he quedat sorprés de la potència i la de coses interessants que ens permet fer.

Havia pensat en reescriure el manual que acabo de llegir en anglès en català però crec que no val la pena perquè el manual és molt simple. Així que us recomano que el mireu: Turbocharge an SSH Connection with screen (cache local)a més és molt fàcil de llegir i ple de captures de pantalla. El que si que faré és argumentar-vos perquè l’heu de llegir i què té de bo l’screen.

Una de les avantatges que més m’han agradat és el fet de poder mantenir sessions amb aplicatius de linia de comanda sense que aquestes es perdin quan perdem una sessió remota. O sigui, que podem fer el mateix que fem amb la comanda nohup (man nohup) deixar aplicacions funcionant quan sortim de la sessió però a més aquestes aplicacions poden ser interactives i les podem recuperar quan vulguem. Bàsicament la diferència esta en que nohup llença comandes sense associar-les a un tty i screen treballa amb pseudo-ttys (pts).

L’altre avantatge que m’ha agradat molt és el fet de poder tenir multiples sub-consoles dins de la propia consola remota. O sigui, que només obrint un SSH (un sol socket) podem tenir més d’un programa funcionant a la vegada (encara que sigui interactiu) i podem anar canviant de l’un a l’altre sense haver d’obrir més sessions. En el document de NOVELL usen d’exemple 3 comandes simultanees: top, vi i ps. A més ens permet saltar d’una sessió a l’altre o fer coses tan espectaculars com partir la pantalla i veure la sortida de les dues aplicacions simultaneament.

La potència de la comanda no acaba aquí, podeu copiar i enganxar texte entre consoles i moltes altres coses així que us recomano que us passeu pel wiki del programa i aprofundiu en el tema si us ha agradat tan com a mi.

0 thoughts on “La comanda screen

 1. No em puc creure que un linuxero com tu no utilitze l'screen!

  És el millor per deixar una sessió de BitchX i de tant en tant anar mirant "que se cuece" pel canal….

  També l'utilitzo per a la musica… al server llanço un screen amb l'mpg123 i aixi per posar mussica faig un "screen -r, fletxa amunt, enter"… la ultima comanda sempre és un "mpg123 -Zz *" 🙂

 2. Doncs com deia a l'article no és tan el no saber que hi havia eines així sinó no haver-m'ho mirat mai. Potser la culpa és que sempre ho resolia amb el nohup…

  Mai és tard per aprendre coses…

 3. Res!!! tarjeta groga!!! 😉
  Jo vaig descobrir el screen quan administrava un hlds ( -1 por gamer xD ) i molt de tant en tant l'he usat per actualizar sistemes via ssh. Fins a que no he lleguit el article no coneixia el nohup pero sembla que si que li fare us 😀

Últimas entradas

Add a New Dropdown Menu in OpenWRT LUCI

Reading time: 3 – 5 minutes OpenWRT, the popular open-source Linux operating system designed for embedded devices, offers the LUCI interface for easy configuration and management. LUCI is essentially the web interface for OpenWRT, and while it’s already feature-rich, sometimes

Leer más »
Archivo