oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

DOM: DiskOnModule

Reading time: 2 – 3 minutes

Avui he descobert aquesta petita meravella de la tecnologia, resulta que hi ha uns discs flash (Fast electronic memory) que disposen directament d’interficie IDE tan de 40pins com de 44pins (IDE portàtil, amb 4pins d’alimentació inclosos). Doncs lo bo del tema és que es poden endollar directament a la interficie IDE de la placa base com un disc ATA normal. Guapo,eh?!

diskonmodule.jpg

Els preus són una mica més car que les memòries flash, perquè ens en fem una idea per uns 20€ pots tenir uns 128Mb. Però amb aquest tipus de discs ens assegurem que podem arrencar l’ordinador amb el sistema operatiu que més ens agradi: Linux, Unix, Windows 98, Win CE, Embedded XP, QNX, RTOS etc.

De moment la màxima capacitat d’aquest tipus de discs que he vist és 2Gb però per montar un sistema ‘embedit’ amb 128 o 256Mb normalment vas sobrat i si tenim en compte que podem instal·lar un GNAP (Gentoo Network APpliance) que ocupa uns 13Mb encara ens en sobren un munt.

A més de les interficies IDE, també podreu trobar discs amb interficie SATA, SCSI i USB (directes a pinatge de placa no connectors tipus A o B). Recordeu que al no tenir elements mòbils no hi ha temps de latència i a més tampoc hi ha problemes de cops o caigudes del dispositiu. Ideal per aplicacions portatils i amb entorns hostils. A més el rang de temperatures de treball és quasi de -45º a 90º, brutal!

Nanos m’he enamorat… ja tinc ganes de poder provar-los. El lloc on més bé de preu els he trobat és en un distribuidor alemany: Spectra Computersysteme GmbH, a cablematic els he trobat caríssims, ja que els tenen d’una marca americana molt cara. Si algú sap on trobar-los a un preu decent que no sigui tan lluny com alemanya, que avisi.

Curiositat: mira si sóc encantat que quan vaig escriure l’article sobre GNAP la fotografia que vaig enganxar tenia en un racó una foto del DOM que acabo de penjar i ni tan sols hem vaig preguntar què era…

2 thoughts on “DOM: DiskOnModule

  1. Fa molt de temps que existeixen adaptadors de CF a IDE si fas una cerca a google: "compact flash to ide" ho veuràs. Si ja tens tarjes CF doncs potser serà més barat.

Últimas entradas

Resumen 2023

Reading time: 14 – 22 minutes El 2023 comenzó con una sensación de renovación y optimismo. Tras un período marcado por la pandemia, este año se presentó como un lienzo en blanco, lleno de posibilidades y nuevas experiencias. Aunque el

Leer más »
Archivo