oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

TheOS

Reading time: 2 – 3 minutes

theos.gifAbans d’ahir vaig anar a una empresa i es va complir de nou la dita: no te acostarás si saber dos o tres cosas más. Em vaig trobar un sistema operatiu que mai havia sentit a parlar d’ell. El servidor de l’empresa era un PII a 266MHz amb 128Mb de RAM… si si! sona a ciència ficció,eh! i el més sorprenent és que els anava ràpid. El fotut va ser al intentar accedir el sistema operatiu que vaig veure que era un TheOS 4.2. Un enjendro de sistema operatiu basat en consola, amb un joc de comandes propi i molt reduit i amb un entorn de tot menys amigable. Fer un ls, filelist en aquest sistema, era tota una experiència religiosa… podies morir en l’intentent. Si vols saber totes les comandes que té el sistema fas un help i et surt un menú de la vella escola on surten totes les comandes a en forma de llista i si prems sobre d’una et fa una explicació de tot el que fa. La sintaxis tot un experiment.

Realment una reliquia feta sistema operatiu, però el millor del cas és que quan et connectes a la pàgina web resulta que és un sistema operatiu viu, malgrat es va començar a desenvolupar a princpis dels 70 i va ser portat a l’arquitectura x86 a mitjans dels 80. Pel que he pogut veure no suporta multitasca ni cap cosa massa avançada. Però té un sistema de fitxers propi, compiladors de C, fortran i fins hi tot 4GL. Suporta TCP/IP i té els seus propis protocols de telnet amb clients propis per windows.

Pensava que el windows era el pitjor que s’havia inventat mai, però invents com aquests de vegades et fan dubtar. Si algú en sap més cosetes del tema que m’avisi, perquè el tema és tan propietari que per tot et demanen que paguis o que et registris.

Comments are closed.

Últimas entradas

Resumen 2023

Reading time: 14 – 22 minutes El 2023 comenzó con una sensación de renovación y optimismo. Tras un período marcado por la pandemia, este año se presentó como un lienzo en blanco, lleno de posibilidades y nuevas experiencias. Aunque el

Leer más »
Archivo