oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

VMWare ESX Server i Ubuntu Breezy sobre una Gentoo

Reading time: 4 – 7 minutes

He de reconeixer que malgrat portar molt de temps usant linux i haver provant moltes distribucions no sóc gaire amant d’anar provant continuament quina distribució esta millor, de fet, sempre he pensat que és millor coneixer una distribució a fons. Encara que no diguin que és la millor, però la qüestió és que jo diria que això serveix més per la vida que anar provant quina és la més xula, còmode, etc.

Fruit d’això podriem dir que només he treballat amb dues ditribucions amb tots aquests anys, l’Slackware i els últims 5 anys (apròximadament) la Gentoo. Però per certes necessitats de la vida aquestes últimes dues setmanes he instal·lat el VMWare Workstation a la Gentoo del portàtil i després m’he creat una màquina virtual on he instal·lat l’Ubuntu 5.1 Breezy Bedger.

vmware-ubuntu.png

Doncs bé amb els típics problemes que suposa el que us explico: no trobar fitxers on estas acostumats que estiguin, no saber com es llencen els dimonis, on es posen les configuracions d’inici i el més greu de tot, això del apt-get és un suplici, ràpid de collons, però un suplici….buf!!! on és el meu emerge.

Cal reconeixer que l’entorn gràfic és molt senzill d’usar amb totes les seves eines i floritures, però jo m’he centrat amb l’instal·lació de tipus “server”, o sigui, sense entorn gràfic ja que havia de montar-la com a servidor i no pas com a workstation. Així que m’ha tocat patir.

També us volia comunicar la meva primera experiència amb el VMWare ESX Server. Quina passada nanos! això si que és una bona idea, ja sé que ara em sortiràn els amics del Xen dient que hi ha una bona versió lliure que fa algo semblant. Però realment jo diria que de moment les funcionalitats no es poden comparar.

La gràcia de la versió ESX esta en que instal·la un Linux amb uns mòduls pel kernel propietaris. Després a través d’una pàgina web pots montar-te les teves màquines virtuals que les pots tenir funcionant, parades, suspeses, en alta disponibilitat, com vulguis. A més aquestes màquines poden compartir el disc dur, o sigui, l’storage. Normalment connectat per fibra i amb una bona quantitat de gigues perquè la cosa no s’acabi.

Les màquines virtuals creades es poden arrancar a través de l’apicació consola, que esta disponible per força sistems operatius, fins hi tot el portage de Gentoo. Amb la consola podem usar una ISO d’un CD, DVD o el que volguem per bootar la màquina per primera vegada i instal·lar el sistema operatiu que volguem. Concretament al servidor que jo vaig instal·lar l’Ubuntu hi havia diversos Windows 2000 i 2003 funcionant. Quan acabes de montar-te l’SSH ja pots parar la consola i començar a treballar amb remot a través de la xarxa.

Aquesta forma de treballar en el futur crec que es tornarà a imposar. Dic es tornarà perquè aquesta idea ja fa molts anys que esta inventada i aplicada, pels famosos main frames el problema que teniem fins ara és que no hi podiem correr sistemes operatius de PC dintre d’aquests sistemes i amb aplicatius com aquest i d’altres similars tot això ja és una realitat.

Segur que a mesura que aquests sistemes tan interessants arribin al gran mercat, moltíssimes empreses canviaran la seva filosofia de montatge de servidors. Ja que és molt comode això de poder-se crear màquines sota demanda amb les característiques que volguem i a més modificar-los les característiques quan es queden petites (RAM, disc, etc). A més com que es tracten de màquines virtuals si la màquina mare es queda petita podem posar-ne de més potents i l’únic que hem de fer és arrossegar la màquina virtual de l’una a l’altre i amb breus segons la podem tornar a arrancar.

Amb el complicada que és sempre una migració de hardware i el senzill que es torna en sistemes d’aquests tipus. Tan que no és cap problema, només un pur tràmit. A més us puc assegurar que funciona tal com dic, que no és la típica funcionalitat que després mai funciona. Penseu que el fet de compartir l’storage fa que no haguem de migrar cap dada només el perfil i si l’storage es fa petit podem afegir discos i fins hi tot afegir un altre backplane al que ja tinguem perquè hi puguin cabre més discos, ja serà el RAID el que s’encarregarà de fer-los visibles al sistema.

Ja teniu un altre gusanillo provar el VMWare ESX o el Xen, tot i que pel que tinc entès el segon només funciona amb màquins virtuals que corrin linux. Així que no podrem tenir una xarxa de servidores heterogènia dintre de la nostre màquina mare. Però temps al temps, de ben segur que aviat podrà fer això i més.

0 thoughts on “VMWare ESX Server i Ubuntu Breezy sobre una Gentoo

 1. Hola! Fa temps que vaig llegint tots els teus articles i comentaris, i ara he vist que tenies aquest articles sobre VMware EDX Server, doncs be; jo ja fa dies que estic batallant amb un Ubuntu 7.10 i li estic instal·lant el VMware i…sembla ser que està ben instal·lat i els "serveris" aixecats, però quan vaig al Client de Windows per a fer la connexió al meu Servidor d'VMware, doncs em dona un error de llibreria!!!

  Mira aquest es el comentari que vaig fer a un foro d'Ubuntu especialitzat i de moment, res de res:

  Hola, he seguido todos los pasos de la documentación de:

  http://www.ubuntu-es.org/index.php?q=node/67027

  y me pasan éstos problemas:

  Cuando me pide el serial…lo introduzco, he probado varios y me dice:

  Type XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX or 'Enter' to cancel: 92M44-YYGDK-2F38J-4320R

  /usr/lib/vmware/bin/vmware-vmx: error while loading shared libraries: libXtst.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory
  The serial number 92M44-YYGDK-2F38J-4320R is invalid.

  Please enter your 20-character serial number.

  Si paso de este mensaje, se instala correctamente, pero cuando voy a la consola de gestión, me dice el siguiente error:

  The process exited with an error:
  /usr/lib/vmware/bin/vmware-vmx: error while loading shared libraries: libXtst.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory
  End of error message.

  Alguien sabe que puede pasar???

  Para vuestra info, my pc es: Pentium 4 a 2,14Ghz con 512Mb de RAM y está instalado naturalmente bajo un Ubuntu 7.10.

  A veure si tu tens idea!! Moltes gràcies i segueix així!!!

 2. [1]

  doncs la cosa és ben senzilla, l'executable té una dependència cap a la llibreria:

  libXtst.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory

  i no la troba, potser la tens però en una verió diferent. Jo la buscaria amb


  find /usr/lib -name "libXtst*so*"

  un cop localitzada li faria un link cap al fitxer que no et troba. Si no la tens instal·lada doncs la instal·les i llestos. És una tonteria. Sort!

 3. Hola! Moltes gràcies, ja la he trobat a partir del que has comentat, però com faig el link que comentes, perdona per la meva ignorància!!!

 4. [3]

  Simplement amb un


  ln -s /path_on_es_fitxer/fitxer1 /on_hauria_de_ser/fitxer1

 5. [4] Hola, ja ho he fet així: ln -s /usr/lib/libXtst.so.6 /usr/lib/vmware/bin/ i continua donant el mateix error, també ho he probat amb: ln -s /usr/lib/libXtst.so.6 /usr/lib/vmware/bin/vmware-vmx…sento ser una mica pelma!

 6. Dubto molt que l'vmware vagi a buscar aquest fitxer als directoris que tu l'has linkat. Això ho hauries de buscar fent un strace, per exemple. Pots fer això:


  strace -f -o debug.txt vmware

  Després busques al fitxer debug.txt si hi ha crides a libXtst.so.6 i mires a quins directoris es fan i a un d'aquests directoris és on has de fer l'enllaç.

  Espero haver-me explica bé.

Últimas entradas

Resumen 2023

Reading time: 14 – 22 minutes El 2023 comenzó con una sensación de renovación y optimismo. Tras un período marcado por la pandemia, este año se presentó como un lienzo en blanco, lleno de posibilidades y nuevas experiencias. Aunque el

Leer más »
Archivo