oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

mailgateway: postfix+amavisd+clamav+spamassassin+sasl

Reading time: 3 – 5 minutes

Algunes empreses disposen de servidors de correu amb infraestructures internes realment complexes i que seguint la màxima de la informàtica el millor que podem fer és: si alguna cosa va no la toquis. El problema és que sovint aquestes estructures tan complexes no disposen de filtres de correu mailiciós. O sigui, no són capaces de passar antivirus al correu, filtrar l’spam i controlar altres enviaments maliciosos de correu. A més intentar afegir un software dins el propi servidor que ens fassi aquestes funcions sobre l’Mail Transport Agent (MTA) que ja tenim corrent és un risc innecessari i poc rentable moltes vegades.

diagrama-xarxa.png

Una solució que s’usa sovint és afegir un servidor només per filtrar el correu que entre i surt de l’empresa i intentar eliminar amb aquest mail-gateway tots els correus no dessitjats. Bàsicament doncs el que fem és col·locar l’SMTP (Simple Mail Transport Protocol) del mail-gateway com a porta d’entrada del correu extern. Després modifiquem el servidor intern de correu perquè tots els correus que hagi d’enviar cap a fora ho fassi a través del mail-gateway. O sigui, posem com a servidor de relay fix del servidor intern la direcció del MTA del gateway.

Amb aquest escenari els usuaris no han de canviar res de res, ja que només estem intervenint el port 25/tcp, o sigui, l’SMTP. A més al servidor intern de correu podem crear una compte de gestió de correo mailiciós, per exemple mailgateway@exemple.com (sent exemple.com el nostre domini). En aquest compte li creem dues carpetes una que es digui spam i l’altre que es digui ham. El que farem és sincronitzar el correu d’aquestes comptes amb una carpeta del mail-gateway (si les comptes són IMAP és bona idea sincronitzar-les amb l’offlineimap). Quan tinguem aquests correus al mail-gateway li direm als filtres bayessians de l’antispam que aprenguin com és el correu maliciós que no és capaç de filtrar i com és el correu que ha filtrat i que era legítim.

Aquesta compte de correu (mailgateway@exemple.com) que hem creat al servidor intern, la podem configurar com a compte de correu secundaria a un administrador de la xarxa. Així aquest podrà gestionar el manteniment sense haver de tocar el mail-gateway. En cas de que hi hagi algún usuari de la xarxa que vulgui localitzar un correu que s’ha filtrat l’administrador ho podrà fer des d’aquesta compte.

A més pels usuaris que estan fora de l’empresa, delegacions o d’altres similars ens pot interessar autenticar l’SMTP per tal de que aquests usuaris puguin usar l’SMTP del mailgateway per enviar correu. Així doncs, aprofitarem el servei d’IMAP (Internet Message Access Protocol) del servidor intern per validar l’autenticació en l’SMTP. Sona una mica extrany però el mètode és ben senzill. Es tracta d’aprofitar la compte l’usuari i clau que tenen els usuaris en el servidor IMAP intern, llavors es configura el MUA perquè usi aquestes dades com a informació per autenticar l’SMTP i el servidor d’MTA quan rep una autenticació via SMTP el que fa és obrir una connexió IMAP contra el servidor intern i provar l’usuari i clau que el client l’hi ha enviat a l’SMTP si això és correcte l’MTA permet enviar correu al MUA amb l’origen i destí que vulgui.

La documentació d’aquest projecte la podeu trobar al wiki:

mail-gateway_amb_amavisd-new

Tenir-la al wiki em permet anar-a millorant i esta sempre localitzada.

Si teniu alguna cosa que no esta clara, petició o demanda del tipus que sigui sobre aquesta documentació podeu penjar els comentaris en aquest post.

0 thoughts on “mailgateway: postfix+amavisd+clamav+spamassassin+sasl

 1. Hola,
  Molt bon article.
  Una petita consulta.
  Perque utilitzes el offlineIMAP en comptes del fetchmail ?
  Gracies
  Salut.

 2. [1]

  el fetchmail bàsicament serveix per descarregar el correu. En canvi l'offlineIMAP el que fa és sincronitzar el 'maildir' del servidor IMAP una còpia en local del 'maildir'. Llavors pots configurar el client de correu (MUA), per exemple evolution, perquè treballi directament contra aquest repositori de 'maildir' en local. Així sempre tinc tot el correu disponible tan si estic online com offline, a més l'offlineIMAP s'encarrega de que ambdós repositoris tinguin exactament el mateix contingut.

  Per exemple, si entro per webmail i consulto el correu (maildir del servidor) puc respondre un email, borrar o classificar correu. Després quan sincronitzo això al portàtil, amb offlineIMAP, tinc una còpia de la última versió del 'maildir' del servidor. Amb l'email enviat, el correu borrat i els que he classificat.

  Suposo que ha quedat claríssima l'avantatge de treballar amb offlineimap. No?

Últimas entradas

Add a New Dropdown Menu in OpenWRT LUCI

Reading time: 3 – 5 minutes OpenWRT, the popular open-source Linux operating system designed for embedded devices, offers the LUCI interface for easy configuration and management. LUCI is essentially the web interface for OpenWRT, and while it’s already feature-rich, sometimes

Leer más »
Archivo