oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

RouterOS el sistema operatiu de Mikrotik

Reading time: 3 – 5 minutes

mikrotik.png

Ahir vaig poder jugar unes quantes hores (unes 6h) amb el RouterOS el sistema operatiu que usen els dispositius Mikrotik. Fins ara no hi havia pogut jugar gaire estona (durant 1h aproximadament) però ahir realment vaig poder aprofundir una mica més en aquest sistema. A priori sembla força complex o una mica difícil d’usar, sobretot per la sintaxi i que no hi ha un manual que expliqui com treballar amb la CLI. Bàsicament el truc és usar el Winbox que és una utilitat semi-gràfica que simplifica molt les comandes al més pur estil CLI.

El que més m’ha agradat d’aquest sistema operatiu és el seu gran dinamisme però sense caure en la complexitat d’haver de mantenir un sistema operatiu de PC. S’ha de dir però que de senzill no ho és gaire, és a dir calen coneixements tècnics per poder usar-lo, no tant per la sintaxi sinó perquè s’ha de treballar a baix nivell. És a dir, no usa aquest coi d’assistents de configuració que tan em molesten sinó que has de tenir clars els conceptes de xarxes per tal de fer les configuracions del dispositiu. En part recorda al IOS de Cisco, però jo diria que és molt més senzill i orientat a les aplicacions per les que està pensat. A més malgrat no ser lliure les llicències són molt més econòmiques que les de Cisco. També cal dir que malgrat esta pensat per les plaques embedded de Mikrotik també pot funcionar en arquitectures PC i d’altres.

Obviament esta molt orientat a serveis que es donen des d’un AP, ja que els equips de Mikrotik són escencialment equips de WiFi. Però arriben a soportar serveis com ara servidors RADIUS, servidors d’VPN, servidors RAS, proxies, etc. Per no parlar de les eines d’escaneix de freqüències i d’altres eines més enfocades a les xarxes sense fils. Obviament el hardware que suporta és força limitat però s’ha de pensar que esta molt orientat a tasques de routing, firewalling, hotspot gateway, bridging, client access, etc. així doncs no interessa tan el fet de suportar un gran ventall de hardware com el fet de ser molt potent en les funcions comentades.

En l’aspecte referent al WiFi destacar la capacitat de publicar més d’un SSID simultaneament, a més de poder actuar simultaneament com a AP, client o bridge. A més de suportar múltiples sistemes de xifrat: WEP, WPA-PSK, WPA-RADIUS, WPA2, etc. A l’hora de montar un hotspot també és brutal la capacitat que té de simplificar els passos per montar-lo i els sistemes d’autenticació, les formes i llocs on pot tenir o demanar les BBDD d’usuaris, a més d’estar completament preparat per montar un sistema AAA i unir-lo amb un sistema de facturació, per exemple. A més per internet he vist diversos programes orientats a facturar com a WISP o per propietaris de hotspots, com hotels i d’altres similars.

Així doncs estic molt content d’aquest descobrimient, a veure si puc completar les proves de l’escenari que estava provant les quals encara no les he pogut acabar al 100% però ja puc quasi assegurar que funcionaràn amb el que he vist fins ara. Així doncs Jordi el sistema mixte de hotspots de Mikrotiks amb Linksys (amb DD-WRT v23 SP2) ha de funcionar quasi segur quan ho tingui llest ja passaré la configuració per aquí. Si voleu ampliar coneixements sobre les funcions que ofereix el routerOS sobretot no ús perdeu aquest resum (local).

0 thoughts on “RouterOS el sistema operatiu de Mikrotik

Últimas entradas

Enhancing SSH Security with StealthSSHAccess

Reading time: 4 – 7 minutes In today’s interconnected world, maintaining the security of your server infrastructure is paramount. One critical point of vulnerability is the SSH (Secure Shell) service, which allows remote administration of servers. Despite using a non-default

Leer más »
Archivo