oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

FeeNAS: FreeBSD embedded com a servidor NAS

Reading time: 2 – 3 minutes

Malgrat encara esta en una versió una mica verda, ja es fa mirar amb molt bons ulls aquest projecte. El FreeNAS és ideal per montar servidors NAS amb un moment. De tots els unixeros és sabut que els BSD tenen unes prestacions d’estabilitat i velocitat millor que els linux. Així doncs crec que és una idea molt bona idea que aquest sistema enquestat usi FreeBSD de base. Potser l’únic inconvenient és que la compatibilitat de hardware de FreeBSD és inferior que la que té linux. Així doncs si el penseu usar aneu molt amb compte a l’hora d’escollir el servidor que usareu. Reviseu la compatibilitat de hardware del servidor amb FreeBSD.

També és una opció interessant a tenir en compte la de tirar el servidor NAS com a màquina virtual dins de l’VMWare o quelsevol altre aplicatiu similar, com ara el Xen. Tingueu en compte que ha de suport FreeBSD. Obviament baixa el rendiment però per molts entorns és més que suficient. Jo la veritat és que em moro de ganes de comprar un targeta SATA i 4 discs d’1Tb per montar-me el nou servidor de fitxers de la xarxa amb un Pentium a 800Mhz que tinc per aquí tirat. De fet, abans de posar-me mans a l’obre provaré la versió de la màquina virtual d’VMware que tenen a la web, a veure fins a quin punt és configurable tot plegat.

screenshot.png

Entre el FreeNAS i el pfSense em moro de ganes de posar-me a re-montar una mica la xarxa de casa que la pobre esta una mica estancada, tot i que tampoc tinc cap necessitat vital de funcionalitats que no em doni tot plegat és una mica montar per disfrutar més que per necessitat.

També comentar que he descobert aquest software a través d’aquest howto: Network-Attached Storage With FreeNAS.

0 thoughts on “FeeNAS: FreeBSD embedded com a servidor NAS

  1. Jo també tinc pensat muntar-me un servidor NAS per a casa, per tindre tota la musica i el fitxers en un punt centralitzat, i axí poder accedir desde la xbox, el portàtil o qualsevol PC que tinc a casa. Ja fa temps que tinc al wiki una secció per recopilar info i FreeNAS estaba entre els que hi pensaba muntar.

    Quan el tinguis configurat, podríes fer un article amb la teua opinió.

  2. [1]

    jo ja tinc un servidor de fitxers al propi servidor web, el problema és que degut a la quantitat de serveis que tinc instal·lats es fa difícil modificar certes coses sense espatallar-ne d'altres. A més m'obliga a tenir una màquina molt potent que a més sempre va molt ocupada i alguna que altre vegada em dona problemes quan he de moure molta informació. Per exemple, quan esta servint pel·lícules per veure-les a la TV i d'altres casos similars.

Últimas entradas

Enhancing SSH Security with StealthSSHAccess

Reading time: 4 – 7 minutes In today’s interconnected world, maintaining the security of your server infrastructure is paramount. One critical point of vulnerability is the SSH (Secure Shell) service, which allows remote administration of servers. Despite using a non-default

Leer más »
Archivo