pfSense deixava de re-enviar paquets misteriosament…

Reading time: 3 – 4 minutes

Intentaré explicar-vos un ‘expedient X’ d’aquells que ja tinc resolts, però que no tinc una explicació al 100% del comportament que tenia el pfSense davant del problema. La conclusió és que el pfSense descartava paquets per tenir massa connexions concurrents, però al ser connexions UDP costava identificar-les. El problema és que de forma completament misteriosa el pfSense descartava els primers X’s paquets cap a qualsevol IP. Aquesta número indeterminat, podia ser des de 2, 3 o 4 paquets fins a 100 o 200. O sigui, que hi havia moments on donava la sensació que s’havia perdut l’enllaç. Com a pecualiaritat de la configuració del firewall (pfSense) comentar que la targeta WAN estava en mode bridge amb la targeta de servidors d’internet. O sigui, que la DMZ rep el tràfic de les IPs públiques que allà hi han filtrat a través d’un bridge d’aquestes dues targetes de xarxa que he comentat.

Exemple, de la pèrdua de paquets que comentava. Ping realitzat a una IP d’internet (la de oriol.joor.net) des del propi firewall. Realment això d’operation not permitted em va tenir molt i molt desoncertat.

# ping 80.35.31.228
PING 80.35.31.228 (80.35.31.228): 56 data bytes
ping: sendto: Operation not permitted
ping: sendto: Operation not permitted
ping: sendto: Operation not permitted
ping: sendto: Operation not permitted
ping: sendto: Operation not permitted
ping: sendto: Operation not permitted
ping: sendto: Operation not permitted
ping: sendto: Operation not permitted
ping: sendto: Operation not permitted
64 bytes from 80.35.31.228: icmp_seq=9 ttl=57 time=117.668 ms
64 bytes from 80.35.31.228: icmp_seq=10 ttl=57 time=86.728 ms

Des de qualsevol de les altres potes del firewall es patia el mateix efecte, fins hi tot si es feien els pings cap a la LAN. La solució vaig trigar quasi 48h en trobar-la, era una bogeria. Ja que al final per localitzar el problema varem aïllar el firewall d’internet i el fenòmen va deixar de passar.O sigui, ja mai passava això d’operation not permitted per molt tràfic que injectessim al firewall, no passava. Així doncs, gràcies a una molt bona idea del Manu varem tancar tot el tràfic des d’internet i varem anar obrint serveis cap a la DMZ, un per un. Fins que vaig descobrir que el servei d’NTP (123/upd) era el que probocava aquest extrany efecte al pfSense.

Després de diverses proves la conclusió, és que hi havia masses connexions concurrents contra el servei que comento. Així doncs, actualment el que he fet és filtrar el número de connexions que permeto contra aquest port:

pfsense.png

Aquestes opcions les podeu trobar editant la Rule, concretament a la sección on posa Advaced Options. Com podeu veure podeu deixar ben limitat quines connexions i quines no deixeu passar cap a un servei.

Potser el més important que he aprés d’aquesta història és no montar mai un firewall que no acompleixi la regla d’or: by default block all. O sigui, tanqueu sempre tot i ja anireu obrint a mesura que faci falta. Però a vegades per voler ser una mica més transigent ho fem alrevés i al final això s’acaba pagant, com en aquest cas. A mi ja no em tornarà a passar, espero que a vosaltres tampoc.