oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

Year: 2002

Sistema de fitxers en un fitxer

Reading time: 2 – 3 minutes

Tampoc tinc ganes d’escriure massa ni tp penso explicar res d l’altre
món, però a més d’un com a mi aquest matí li pot
servir per salvar una situació d’aquelles que sovint no sabem per on
sortir.

Mentre aprofito per felicitar-vos les festes i dir-vos que ahir a la nit vaig
fer un petit kit-kat a les meves vances però aquesta tarda hi torno.Q us
vagi bé a tots.

Imagineu-vos que tenim una configuració molt típica en els
ordinadors d tots, una partició de pindows (normalment més gran
que la d linux) i una de linux.

Ens podria passar com a mi avui, que necesstem puntualment més espai a
la unitat de linux, per compilar un programa o el que sigui, però no ens
interessa canviar la mida de les particons ni embolicar-nos en temes liats,
complexos, perillosos, llargs, etc…

Doncs molt facil podem crear un fitxer a la nostre partició de ‘pindows’
formartejarlo en el format de linux que més ens agradi i després
montar-lo com si fos un disc dur.

En el meu cas necessitava almenys 1Gb per compilar les XFree i només em
quedaven 300Mb a la partició de linux.

-Punt de muntatge de la partició de windows amb 6Gb lliures:
/mnt/win
-Punt de montatge on necessito l’espai al linux: /var/tmp/portage, és on
es compilen els programes en la gentoo.

· Creem el fitxer d’1Gb:

Això crea un fitxer completament buit de 1.048.576 sectors de 1024bytes
cada sector, o sigui: 1Gb.

· Formategem el fitxer creat com si fos un ext2:

· Montem el fitxer com si fos una partició, a través
de la interfície loopback:

El dispositiu /dev/loop0, necessita suport de CONFIG_BLK_DEV_LOOP=m/y, jo li he
posat m (modul) i he carregat el loop.o

Doncs ja esta si ara fem un df podrem veure que ja disposem d’un nou sistema de
fitxers montat on ens faltava espai. Espero que ús sigui
útil.

Conferència: com afecten les noves tecnologies a la nostre intimitat

Reading time: < 1 minute Doncs tot aquest peazo de titol és el que té la conferència que dono aquest diumenge al centre Teresa Florenza. Tampoc serà res de l'altre món perquè total ja em coneixeu i ja sabeu què explicaré... Echelon, Carnivore, and family... però bé si igualment algú no vol dormir tan aquest diumenge i si vol passar aquí teniu un link amb la info: http://www.teresaflorenza.com/formacion/conferencias.php

Vinga fins diumenge…

BGP

Reading time: < 1 minute Un parell d'articles de routing entre AS, o sigui, BGP. El protocol q s'usa per enrutar el tràfic entre diferents ISPs. De fet, segur que a la xarxa hi ha moltíssima informació sobre el tema però em vaig topar amb un parell d'articles d'O'Reilly q no volia perdre d vista... Per això ús el referèncio aquí. Les adreces originals són:

de Valencia – Barcelona a Madrid i de Madrid al “Cielo”.

Reading time: 4 – 6 minutes

Al Cielo, si, perquè aquest any el SIMO anava del “Cielo”. Més exactament de tot el mon de les comunicacions que no utilitzen los entranyables cables. Vaig sentir a una ostesa que li deia a un visitant curios “…i además se comunican por el cielo, estos fabulosos ordenadores”. Doneu-vos compte podriem dir que es tracta de una comunicació celestial. La veritat que aquell visitant i jo ens vam quedar una mica descolocats.

La veritat que algo de celestial si que tenia el Simo, com tots els anys, pero no eren presisament les novetats que presentaben.

Entran en tema. El divendres dia 9 de novembre habiem quedat el Uri i un servidor per anar a vore les novetats del SIMO ICT 2k2. A les 9’40 un servidor agafaba un avio de Manisses a la capital y en 30 minuts vaig arribar. L’Uri va sofrir ( jo tambe que me vaig tindre que esperar )un retras d’una hora, degut a que el dia anterior la central de computacio d’Iberia se va cremar.Be, pero aixo millor que el uri us faiga cinc centims.

La veritat es que despres de tot van conseguir arribar a les portes del SIMO 2k2. Nomes surtir del metro, sentim “…inqui, inqui… mira es lo inqui”, Xà!! dic jo, mira fins a la capital me coneixen, pero al girar la vista resulta que no era un de la capital si no que era el SEBASMAN, el home que susuraba a los tapones de la coca-cola en la Campus Party. Resulta que estaba parlant per telefon en no se qui. Bé, despres de saludarlo van pasar a la odisea de la “acreditacion”.

La veritat es que es tot una odisea, unes coles… Pero nosaltres ho teniem tot preparat, el Pep de Awacat ens habia omplit les invitacions pofesionals. Despres de un moment de espera vam arribar a la taula, pero resulta que les invitacions pofesionals no valien si no li presentabem la ultima nomina de la empresa, cosa que no la teniem, clar. Aixi que la ostesa amablement ens va convidar a que ens busquesem la vida per entrar. Mentres l’Uri trucarba al Pep, per solucionar el tema, io vaig vore que hi habia una taula sense cola, vaig mirar i ficaba “acreditaciones prensa” i vaig dir aaaaah, one moment. que en catala seria “jejejeje, aixo es lo seu”. Li vaig dir al Uri que se esperes un moment i mentres hem dirigia cap a la taula de prensa hem vaig traure de la cartera la acreditacio de prensa de Vinaros-News. Pues si, en menos de un segon vaig tindre en el meu poder una entrada lliure o “gratis” per accedir al mon de les tecnologies. El Uri habia quedat en el Pep a la porta Nord del recinte i vam pasar sense mes problemes.

Un cop dins vam entrar al mon del Mobil, clar perque aquest any era tot movility (mobils i wireless).

El Pep ens va ensenyar el seu estant on vam coneixer a molts dels seus companys, ademes de una peazo de “crisley voagager” acondicionada amb tecnologia wirele, ja voreu les fotos. Molt wapa.

Despres de un petit, com diria el amic Lao, “refrigerio”, per part de la gent de e-mobility. Vam anar a patejar pabellons. Vam anar al de Linux, no se si cal dir algo, pero nomes fara un comentari del pabello: Viva la Suse i la ReJa.

Ens vam patejar tot el Simo en unes poques hores. Sortin del pabellon dels mobils vam vore al de Cine de Barrio, al Parada, en tacons i parlan per el mobil com una “Loca”, al igual estaba venen una de les seves “entranyables col.leccions de Cine de Barrio”, Quines coses que es tenen que vore.

Rebentaos, vam acabar del Simo. Ja al aeroport, vam menjar algo i vam esperar al nostre vol. Si ja ho diu, mamare que si surtes de casa veus mon. Pozi, vam vore un mun de gent que volia pegar a un empleat de iberia, perque el seu vol se habia retrasat tres voltes i feia mes de 5 hores que estaben esperant. Gracies, a la intervencio de la GCivil no va anar a mes. Tambe hi ha documentacio grafica.

Adios madri i hola barcelona, al Prat ens estaben esperan el Xavi i un amic d’ell, perqe despres del Simo tocaba…. BOTELLON CON JUSTO MOLINERO de RM radio – Radio teletaxi.

Si vam anar cap a TorreDavid i vam fer un botellon en los mussols, Estabem una mica cansats, pero encara vam treure forçes per fer lo cabreta. El botellon va ser una mica instructiu, ya qe vam visionar un video on el Xavi i el Manel feien el cabra amb els 4×4. Una vegada es va acabar el video, va apareixer per animar la festa el entranyable Justo Molinero de RM radio. Jo no tenia el gust de coneixer-lo pero enseguida ens vam fer amics, i me va regalar un “JAMON DE PATA NEGRA”… que vam acompanyar en una mica de GASEOSA CRUZ DE GORBEA, pure gasosie.

Cal dir que el uri va aguantar mes que un servidor… pero mireu les fotos.

Saludets,
Lo kinki.

IP Spoofing

Reading time: < 1 minute Tampoc em posaré a explicar què és l'IP Spoofing tothom ho sap i el q no ho sapigue. Que es llegeixi la introducció d'algún dels articles que referencio aquí. Bàsicament volia referencia uns articles q tinc per aquí donant voltes des de fa dies.

Finalment un article de com clonar MACs de targetes de xarxa no és directament IP Spoofing, però podria ser útil en alguns casos. L’article explica com clonar-les a nivell de hardware. Com tots sabeu a nivell de software en linux és tan fàcil com usar un ‘ifconfig hw’.

Differential GPS

Reading time: < 1 minute No estic massa posat amb el tema dels GPS però repassant una informació del SIMO 2K2. He trobat receptors de GPS per PCs que ús podeu instal·lar al portàtil o a la PDA i ja teniu GPS pel cotxe... amb totes les avantatges que això suposa un exemple és el: HOLUX GM-200. Però volia aprofitar aquesta noticia per referenciar un article d'O'Reilly sobre DGPS (GPS Differencial) bàsicament és com calculen els GPS la nostre posició. La veritat és que em fot un pal brutal llegir-lo i he 'sudat' de fer-ho però si algú ho fa i es decideix a posar un comentari ho agrairé.

Boot Process

Reading time: 2 – 3 minutes

Fa temps vaig estar investigant sobre com arrenca el PC i més
concretament el Linux. Pq volia emular el procés de BOOT de les bios de
les targetes de xarxa (PXE) amb un Linux.

A continuació posaré les referències dels documents que
em vaig llegir, per informar-me sobre el tema.

How Linux
BOOT
: aquest document explica pas a pas què fa el Linux quan esta
bootant.

GRUB: aquest
gestor de particions (més fàcil i potent q lilo) té molta
informació sobre el tema q ens ocupa en la seva documentació i a
més permet bootar en mode PXE. O sigui, anar a buscar el sistema
operatiu a la xarxa i no al disc dur.

PXE
Linux
: hi ha una variant del SYSLINUX q s’anomena PXE Linux i q esta
dissenyada especialment per bootar el nostre linux via xarxa. Com si la BIOS d
la nostra NIC (Network Interface Card) suportes el mode PXE.

Estructura del
sector MBR (Master Boot Record)
: com ja sabeu tots els discs durs tenen el
mapa de les particions al MBR. Aquí hi ha tota la informació per
poder llegir el MBR byte a byte i fins hi tot modificar-lo. Si volem usar un
programa per retocar les particons manualment tb en vaig trobar un ptedit.exe.

Quan llegiu el document anterior veureu q al MBR hi ha un codi q indica quin
tipus de particions estan suportades amb uns números hexadecimals,
aquí
teniu la llista dels codis
.

Com tots sabem la mida dels discs durs actuals fan q les particions ja no es
puguin expresar en mode CHS (Cilindres,Heads,Sectors) -famos mode LBA- doncs
aquí
teniu un document que explica com es fa aquesta transformació
CHS->LBA perquè hi capigue al MBR.

Finalment adjunto un
link
sobre com funcionen a nivell detalladíssim moltissimes parts
del hardware dls nostres PCs.

Col·lecció d’articles de la Linux Gazette

Reading time: 6 – 9 minutes

Doncs fa un rato m’he dedicat a repassar els números dels
últims dos anys d’aquesta històrica revista de Linux: Linux Gazette… després de llegir-me
tots els ‘issues’ he fet una llista de links als articles més
interessants.

Xarxes:

Subnetting your
local network with DHCP LG #83
Handling Power
Status Using snmptrapd LG #83
Kerberos: The
watchdog of the Ether LG #82
A Linux Fax
Server for a Windows Network LG #79
Wide Area Network Packet Capture and
Analysis LG #62
ssh suite:
Sftp, scp and ssh-agent LG #63
Speeding Up
Your Net Browsing with PDNSD Domain Name Caching LG #65
Your Own Home
Domain With ADSL LG #65
Choosing Good
Passwords LG #68
PDF Service
with Samba LG #72
Play with the
Lovely Netcat LG #74
Implementing a
Bridging Firewall LG #76

Linux bàsic:

Introduction to
Shell Scripting LG #53
Introduction to
Shell Scripting LG #54
Introduction to
Shell Scripting–The Basics LG #52

Linux avançat:

Making Your Own
Toy Boot Floppy LG #84
Booting Linux
from the NT Boot Menu LG #61
Clearing out
the Master Boot Record (MBR) LG #63
Working with
Micro-Distributions, or Linux in Your Pocket LG #77
Replicating a
Linux System – Yet Another Method LG #83
Process Tracing
Using Ptrace LG #81
Process Tracing
Using Ptrace, part 2 LG #83
Using the
Logical Volume Manager LG #84
Installing
Linux on Root Devices Unsupported by Your Distribution LG #73
How To Make A
Hotkey On The Linux Console LG #55
The Deep, Dark
Secrets of Bash LG #55

Quatre nocions de com escriure el nostre propi sistema operatiu:

Writing Your
Own Toy OS (Part I) LG #77
Writing Your
Own Toy OS (PART II) LG #79
Creating
Makefiles: A Mini Tutorial LG #83
Writing your
own Toy OS – Part III LG #82
Creating
Makefiles: A Mini Tutorial LG #83

Programació:

Creating
Makefiles: A Mini Tutorial LG #83
GUI Programming
in C++ using the Qt Library, part 1 LG #78
Rapid
application development using PyGTK LG #78
Downloading
LinuxToday links and Linux Gazette’s TOC with Python (and Perl) LG
#63
Kaptain – A
Dialog Creator LG #64
Encrypting Data
in Web Forms LG #59
Introduction to
Shell Scripting LG #57
Content
Management with Procmail LG #73
Introduction to
UNIX Assembly Programming LG #53

Inventillos:

Have Your PC
Listen to the Radio For You LG #62
Installing dict
– An On-Line Dictionary LG #63
Managing MP3
Playlists, The One UNIX Way LG #73
Displaying Real
Time System information on a LCD Display using LCDproc & lcdmod LG
#76

Shadow RAM

Reading time: 3 – 4 minutes

Tots hem entrat algún cop a una BIOS i hem vist una opció q
posa: Shadow RAM. Un altre problema és quan el tipic ‘newbie’ de turno
ens diu: q és akesta opció?

Nosaltres q representa q som uns gurús ens quedem blancs i pensem ni
zorra però si no ho poso va més lent tot….

Bé doncs, he trobat un article d’un d’aquests fieres de la
“infosmàtica” q ho explica l’article esta a geocities exactament
aquí.

Com q geocities té una política molt rara a l’hora d borrar
pàgines tb ús l’adjunto a l’article pq no és massa llarg.
Aquí el teniu:

The Magic Of Shadow Ram

To start from,shadowing is a word many of us have come across while tweaking
with BIOS settings.In this article I will explain what actually is shadowing
and what effect it has on our system.

Importance of ROM

We all know that ROM’s are of great help to a computer.They support the
non-volatile state of the system.For example the BIOS ROM is the place where
the POST code,the BIOS settings and the infamous ROUTINES(interrupt)
reside.BIOS performs the POST during boot up.Now from here all the operating
system’s whose code I have read uses one or another BIOS routine.For example
the LINUX uses the INT 13h to load the boot code.So it is pretty evident that
codes residing in BIOS is of atmost importance.But the saddest part is that
ROM’s have lower speeds when compared to RAM’s.Here is where the need for
shadowing arises.

What is it really ?

Shadowing,as the word meaning denotes presence of a thing having some duplicate
form.The so called shadow will not have all the properties of the original.This
is also case of SHADOW RAM.First without shadowing ROM is accessed via memory
mapping.Memory mapping is that from the memory space of processor some area is
reserved for ROM.For example suppose (very wildly) we map our Systems memory
from 0- 5Kb for ROM access.So when we give the processor command to access the
area at 1Kb the system would automatily access the ROM code.So is the case
anywhere between 0 and 5Kb.Also the RAM over this area would be wasted.In
shadowing the code in the ROM would be copied to the RAM.If we consider the
above case,the code of ROM area would be copied to RAM at 0 – 5Kb.So when
access to 1Kb is made actual access is made to the RAM not to the ROM.But the
code executed would be same as it is the copy of what is in ROM.

Advantages of Shadowing

The increase in speed is obvious.The code when executed from ROM takes longer
time as the speed of ROM access is greater.When the code has been shadowed to
RAM the speed of execution naturally increases as access of RAM code takes
lesser time.Also RAM,in absence of shadowing may have been wasted is now
utilized to increase efficiency.

Pos ala això és tot a espero q ús agradi.

Xarxes XP i Menta

Reading time: 1 – 2 minutes

Una pregunta per a gurús de les xarxes…

Quan es vol tenir una xarxa de Windows (XP) i tens un Cable-modem que
té permès tenir fins a 3 conexions des de un hub, ¿Com es
fa per que tant l’ordinador “A” pugui reconeixer-se amb el “B” en el seu mateix
grup de treball dins de una xarxa Windows?

Si ambdúes connexions tenen especificat que la ip la atorga un mateix
servidor DHCP al meu propi ordinador (es a dir que es com si el cable-modem
assignès la ip al meu computador).

Com es fa doncs per que sempre puguin veure’s dins de la mateixa xarxa windows
aquests dos terminals? ja que no sempre es veuen, a vegades si… a vegades
no…

És per la porta d’enllaç?

És pel propi DHCP?

No te res a veure amb el tCP/iP?…

..

.

misteri…

Nota: qui esbrini aquesta pregunta la provaré i com a premi
tindrà una birra ben fresqueta en el bar el proper cop que ens
veiem.