oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

Mini-guia de com usar l’ImageMagick

Reading time: 4 – 6 minutes

imagemagick.png
Es tracta de manipular imatges a través de la línia de comandes, la potència de l’Imagemagick és brutal, així doncs aquí no veurem ni l’1% de tot el que és capaç de fer. Però intentaré fer una petita guia amb algunes funcions força útils. Si voleu aprofundir més amb el tema: Examples of ImageMagick Usage (version 6). Concretament les eines del Imagemagick que usaré són el convert i el composite. Els textos que veureu a continuació estan inspirats també en un parell d’articles d’IBM: Graphics from the command line i l’altre: More graphics from the command line.

Sempre usem la mateixa imatge origen en tots els exemples: (mussols.jpg)

mussols.jpg

Creem marcs a les imatges

Creem un marc amb una doble ralla negre i un fons blanc de 3pixels entre les dues ralles negres d’1pixel al voltant de la imatge origen.

Codi:

convert -mattecolor black -frame 1x1 mussols.jpg mussols-11.jpg
convert -mattecolor white -frame 3x3 mussols-11.jpg mussols-12.jpg
convert -mattecolor black -frame 1x1 mussols-12.jpg mussols-13.jpg

Resultat:

mussols-13.jpg

Haureu vist que al portal uso un codi CSS que em fa apareixer un marc de color gris a una distància de 4 pixels del contorn de la imatge. Doncs bé a continuació us explico com podriem incrustar aquest marc en la propia imatge.

Codi CSS que uso per fer l’efecte:

.imatge img {background-color: #fff;border: 1px solid #a9a9a9;margin: 5px 5px 5px -5px;padding: 4px;line-height:0px;}

Com fer-ho amb Imagemagick:

convert -mattecolor white -frame 4x4 mussols.jpg mussols-7.jpg
convert -mattecolor "#a9a9a9" -frame 1x1 mussols-7.jpg mussols-8.jpg

Resultat:

mussols-8.jpg

Per acabar amb el tema dels marcs, com arrodonir els contorns de la imatge i a més afegir un contorn blanc de 4px i un marc gris d’1px. Aquesta tècnica l’he tret d’un document anomenat: Cutting up Images.

Codi: ( ronded-ne.png, ronded-nw.png, ronded-sw.png i ronded-se.png )

composite -gravity NorthEast rounded-ne.png mussols.jpg mussols-1.jpg
composite -gravity NorthWest rounded-nw.png mussols-1.jpg mussols-2.jpg
composite -gravity SouthWest rounded-sw.png mussols-2.jpg mussols-3.jpg
composite -gravity SouthEast rounded-se.png mussols-3.jpg mussols-4.jpg
convert -mattecolor white -frame 4x4 mussols-4.jpg mussols-5.jpg
convert -mattecolor "#a9a9a9" -frame 1x1 mussols-5.jpg mussols-6.jpg

Resultat:

mussols-6.jpg

Escribint sobre una imatge

Simplement vull afegir una nota de l’autoria i la llicència (autor: Mussols i llicència:”Creative Commons”) de la foto a la part inferior dreta de la imatge, amb lletra arial i mida 20, amb una separació de 2px per sota i per la dreta del marc de la foto.

Codi:

convert -font /usr/X11R6/lib/X11/fonts/truetype/arial.ttf -fill white -pointsize 20 -draw 'gravity SouthEast text 2,2 "(cc) Mussols"' mussols.jpg mussols-9.jpg

Resultat:

mussols-9.jpg

Canviant la mida de les imatges (resize & scale)

Una altre cosa que necessitava fer era canviar de mides les imatges, però sense perdre la geometria de les mateixes. Això ho he trobat al document ImageMagick v6 Examples — Resize or Scaling.Podem mirar aquest exemple, agafem com sempre la imatge origen ‘mussols.jpg’:

convert -resize 320x320 mussols.jpg mussols-10.jpg

Resultat:

mussols-10.jpg

Això no converteix la imatge a 320×320 sinó a 320×240 que és la proporció real de la imatge origen. O sigui que no perd la geometria de la imatge origen. Això és molt útil, perquè podem posar 1024×768 per exemple, i no tindrem mai una imatge més ampla de 1024 ni més alta de 768. Per imatges que han de ser usades en aplicatius que corren sobre una pantalla pot ser molt útil.

També hi ha formes de perdre la gemotria però pel meu cas no era necessari, així que no ho he comentat, però ho podeu mirar al document que he referenciat més amunt i trobareu com fer-ho.

Comments are closed.

Últimas entradas

Resumen 2023

Reading time: 14 – 22 minutes El 2023 comenzó con una sensación de renovación y optimismo. Tras un período marcado por la pandemia, este año se presentó como un lienzo en blanco, lleno de posibilidades y nuevas experiencias. Aunque el

Leer más »
Archivo