oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

Postfix tips

Reading time: 6 – 9 minutes

Aquest inici de setmana l’he passat moltes i moltes hores llegint documentació del Postfix per tal de solucionar un problema a un client que tenia una cua de correu inmensa i que no hi havia manera de servir perquè el servidor no donava coll. Doncs bé, degut a això m’he hagut de llegir molts documents i volia referenciar-los per no perdre’ls de vista ja que molts d’ells són interessentíssims. Realment cada dia que passa estic més convensut que Postfix és la millor opció com a MTA, diria que he passat moltes hores i molts anys provant sendmail, exim i qmail. Però l’experiència sempre m’ha dit que Postfix era el que em solucionava les problemàtiques més inversemblants i així ha estat aquest cop també.

  • Postfix Bottleneck Analysis: aquest document és una introducció a l’eina qshape la qual ens permet veure quin és l’estat de les diferents cues que té postfix, no només om a totals sinó també destriat en dominis i amb una distribució temporal del temps que fa que el correu és a la cua. Realment molt i molt útil per saber on tenim realment acumulat el correu i quines mesures hem de prendre.
  • postsuper – Postfix superintendent: aquesta comanda ens permet fer tasques de manteniment a les cues de postfix. Malgrat la comanda postqueue també permet fer tasques d’aquest tipus aquestes tasques són molt més limitades i orientades a usuaris que no pas a administradors del sistema. Perquè entengueu la potència del postsuper algunes de les seves funcions són: borrar missatges d’una cua concreta a través del seu ID, posar missatges en estat hold així aquests missatges no s’intenten enviar i els tenim retinguts fins que ens interessi, es poden re-encuar missatges que ja han estat encuats així podem tornar a aplicar-los filtres que s’havien aplicat malament, etc.
  • Postfix built-in content inspection: bàsicament es tracta d’un conjunt d’ordres del fitxer main.cf que permeten filtrar els correus en funció d’expressions regulars aplicades a la capçalera del correu (header_checks), cos del correu (body_checks), adjunts mime (mime_header_checks) o caçalers dels correus adjunts als correus (nested_header_checks).
  • Postfix After-Queue Content Filter: aquest document explica com filtrar els correus de formés molt més avançades, per exemple, s’explica la base que tenen de funcionar aplicacions com l’amavisd-new quan s’integren amb postfix. Al que refereixo és a tenir un postfix escoltant el port 25, quan entra un correu aquest s’envia a un port de localhost, allà es processa el correu i es generen d’altres correus amb informes d’spam si fa falta i després es re-injecta a un altre port localhost en aquest cas publicat pel postfix i finalment aquest correu es serveix. Doncs això que sembla senzill de montar té les seves pecualiritats que cal tenir en compte i en aquest document s’expliquen molt i molt bé, a més ens referencia a eines que comento a continuació per crear els nostres propis SMTP proxies on podem aplicar els filtres que ens interessin. Un exemple d’aplicació, a part dels típics filtres anti-spam, seria montar serveis de comandes via SMTP o sigui, que enviant un correu amb un format concret aquest fes una serie d’accions i el resultat tornés al seu origen via email. En la meva època del packet radio usabem això per fer smtp2ftp, per exemple.
  • smtpprox – simple efficient SMTP proxy in perl: amb aquesta eina és trivial montar les nostres aplicacions a mida per fer filtres de correu tal com comentava en el punt anterior, a més des de la pròpia pàgina es referència a moltíssims patches per tal de fer funcions espcífiques amb aquesta eina. Alguns exemples: podem fer el mateix que fa amavisd-new però amb un codi molt més simple, podem fer de proxy d’autenticació per un SMTP que no té autenticació montada, tenir una llista de blacklist en MySQL, etc.Bàsicament l’SMTP proxy només fa de servidor SMTP per un costat i client SMTP per l’altre, al mig nosaltres podem processar el correu segons la seva informacó: capaçalera, adjuns, contingut del correu, etc.

Volia comentar de forma explícita una de les solucions ineressants que es presenta al primer document, el que parla sobre qshape. La idea és que a través d’aquesta utilitat podem trobar un domini sobrel el que s’hi encuen molts correus i per tant la cua de sortida de correus es veu perjudicada perquè aquest destí monopolitza gran part de la cua. Doncs bé, es tracta de construir una cua de sortida de correu només per aquest destí i fer que els correus que vagin cap allà es processin a part.

Per montar això cal:

  • Modificar el fitxer master.cf i afegir un “smtp” transport per la destinació en concret. Això es faria així:
  • /etc/postfix/master.cf:
        # service type  private unpriv  chroot  wakeup  maxproc command
        fragile   unix     -       -       n       -      20    smtp
  • Fixeu-vos que fixem el número de processos a un màxim de 20, això vol dir que com a molt hi podran haver 20 instàncies simultanees del procés “smtp” per servir correus d’aquesta cua de sortida.
  • Al main.cf configurem els límits de la cua que s’usarà pel transport “fragile” que hem configurat.
  • /etc/postfix/main.cf:
    transport_maps = hash:/etc/postfix/transport
        fragile_destination_concurrency_failed_cohort_limit = 100
        fragile_destination_concurrency_limit = 20
    
  • Ara toca crear el fitxer de transport on indicarem que els correus per aquest domini es serveixen per una cua particular, al costat del nom de la cua si es vol es pot indicar un host i un port cap a on es farà relay:
  • /etc/postfix/transport:
        example.com  fragile:
    
  • Recordeu que després de crear el fixer transport cal fer un postmap transport.
  • Per veure quin és l’estat de la nova cua, només cal fer qshape fragile.

Espero que si no coneixieu postfix aquest petit post hagi servit per veure fins a quin punt és simple i dinàmic de configurar, no pretenia fer cap introducció només una pura referència de documentació que crec que a partir d’ara intentaré tenir aprop.

One thought on “Postfix tips

Últimas entradas

Resumen 2023

Reading time: 14 – 22 minutes El 2023 comenzó con una sensación de renovación y optimismo. Tras un período marcado por la pandemia, este año se presentó como un lienzo en blanco, lleno de posibilidades y nuevas experiencias. Aunque el

Leer más »
Archivo