oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

PowerTOP – aprofitem millor la bateria del portàtil

Reading time: 3 – 4 minutes

Ha hagut de passar gairebé un any perquè comenci a treure-li partit al portàtil. No pas pel complicat que és sinó perquè no hi he dedicat temps per un motiu o per altre, doncs bé, en el meu afany d’anar mica en mica aprofitant tot el que m’ofereix el Dell XPS m1330 m’he posat a ajustar-lo una miqueta perquè la bateria em redeixi més. Sovint treballo endollat a casa o a la feina i per tant, no tinc la necessitat de tirar de cap de les dues bateries que tinc. Però últimament he agafat la costum de llegir feeds des del llit a primera hora i a escriure algún que altre post des del mateix lloc. Així doncs, en aquests casos i per tal d’agilitzar el tema tiro de bateria.

screenshot of powertop tool

Una eina que he m’ha sorprès moltíssim a l’hora d’estudiar quines parts del portàtil consumien més i com fer que això no passi ha estat el PowerTOP, aquesta eina té una funcionalitat que realment m’ha encantat. A part de totes les informacions tècniques que ens dona per analitzar el consum a la part inferior de la pantalla ens mostra suggeriments de com podem millor el rendiment del nostre equip: canviar certes opcions del kernel, modificar registres de /proc, para algún dimoni que no és vital, desactivar dispositius com el bluetooth, wifi o ethernet si no els estem usant… etc. Però el millor és que en alguns casos no només ens informa del que hem de fer o podem fer, sinó que a més ens facilita el procés a través de tecles d’accés ràpid. Per exemple, et recomana que apaguis el bluetooth i si prems ‘B’ ho fa ell per tu.

Pel que fa a la resta d’informació presentada a la pantalla de l’eina podem trobar tres grans zones diferenciades de la pantalla, a la part superior hi ha els estats ‘C’, bàsicmaent C0 és l’estat en que la CPU esta executant alguna comanda i els altres estats són diferents nivells d’IDLE. Obviament quan més temps passem a l’estat C3 menys estem usant la CPU i menys consumim.

Sota tenim la quantitat de ‘wakeups’ que rep la CPU per segon, o sigui, la quantitat de vegades que algún procés força a la CPU executar alguna comanda. Obviament quan més baix sigui aquest número menys CPU consumirem, això esta en relació directe amb els estats ‘C’ comentats abans, és clar.

Per últim a la part inferior de la pantalla tenim un llistat dels 10 processos que més ‘wakeups’ generen, aquí podem veure quines parts del portàtil estan consumint més. En el meu cas el ‘firefox’, la targeta gràfica ‘nvidia’, les ‘X’ i la ‘wifi’. És important notar que quan parlem de processos no tenen perquè ser processos de sistema, sinó que poden ser interrupcions, parts del kernel, etc.

Una altre d’aquestes senzilles, potents i molt útils.

NOTA de l’Elri (2008/12/15): em comenta via correu que una bona opció per no despertar tan la CPU en un Dell XPS m1330 com el que tinc jo és afegir a la secció ‘Screen’ això:

Option     "OnDemandVBlankInterrupts" "True"

One thought on “PowerTOP – aprofitem millor la bateria del portàtil

 1. L’he estat provant aquest cap de setmana i m’ha estat molt útil, a l’igual que molts dels teus comentaris.
  Et llegeixo des de fa uns mesos i n’aprenc molt.

  Moltes gràcies per ensenyar-nos.

  Segueix igual.

Últimas entradas

Add a New Dropdown Menu in OpenWRT LUCI

Reading time: 3 – 5 minutes OpenWRT, the popular open-source Linux operating system designed for embedded devices, offers the LUCI interface for easy configuration and management. LUCI is essentially the web interface for OpenWRT, and while it’s already feature-rich, sometimes

Leer más »
Archivo