oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

Year: 2006

Ja en tenim un altre… fem-nos els nous propòsits

Reading time: 4 – 6 minutes

Si el president de la generalitat dona missatges als ciutadants de Catalunya jo els dono als meus lectors. De fet, amb els 6 anys que porto escribint al blog mai havia escrit res especialment per despedir-me de l’any. Però avui m’ha donat per aquí. Porto una bona estona pensant si escriure un article sobre MonkeyGTD que tinc preparat però la veritat m’ha fet mandra usar més d’una neurona per escriure l’article. Així doncs he preferit algo una mica més humà.

Potser el més important que volia escriure per avui a part de felicitar-vos les festes a tots plegats és escriure una serie de reflexions que ja fa dies que tinc pel cap. D’això n’hi ha que en diuen els nous propòsits per l’any que vé. Potser pel meu esperit metòdic i disciplinat a mi no m’agrada dir-ne propòstis. Perquè sona a obligacions de coses que sembla que mai acabes fent. Llavors l’únic pròposit que hauria de fer seria: treballar menys i dedicar més temps a desconnectar. Però no ens enganyem la meva vida es resumeix una suma de ben poques coses: informàtica, telemàtica, tenis, amics, família i novia. Per tant, siguem sincers jo no connecto ni desconnecto, simplement dedico més o menys temps a alguns elements de la suma anterior.

Doncs la llista de coses que realment vull fer en aquest 2007 és ben senzilla. Primer de tot posar ordre en moltes coses que tinc donant tombs. Fixeu-vos que no dic fer les coses, només posar-hi ordre. No és que aquesta llista de coses no estiguin ordenades, sinó que sota el meu punt de vista són massa extenses i per tant, les hauria de focalitzar molt més. Fins ara potser em feia por no guardar alguna cosa per si mai podia ajudar-me a mi o algú del meu voltant. Doncs bé, a partir d’ara vull reorganitzar tot el que tinc i llençar/eliminar moltíssimes coses de forma que pugui focalitzar molt més els meus interessos. Així doncs, el meu objectiu és simplement dir que no a més temes i simplement ignorar-los per molt que em piqui el ‘guasanillo’.

Una de les primeres coses que vull fer és una llista dels temes més tècnics (a nivell conceptual) en els que em centraré. Com si fos una llista d’interessos. De fet, m’agradaria que fos un dels primers articles de l’any que vé: una llista d’interessos. Obviament no serà una llista completament estàtica ni es pot fer en un sol dia, però si que la puc anar mantenint per així tenir sempre una visió global de quins interessos tinc. A més gràcies a la interiorització del mètode GTD cada cop és més senzill treballar amb tota aquesta informació. Un cop tens el mètode i l’objectiu és molt més senzill ordenar les carpetes de l’IMAP, les wishlist, els bookmarks, les carpetes del directori home, etc.

Si hi ha un element al que tinc ganes de donar-li el tomb al 100% és al meu blog, wiki, etc. però sincerament no crec que ni tan sols aquest any 2007 sigui capaç de migrar-lo a un altre CMS. Hi ha moltíssima informació i malgrat cada cop intento tenir criteris més estríctes a l’hora de generar nous articles, comentaris, manuals, howtos, cookbooks, etc. hi ha molts articles i documents que s’haurien de tractar de forma manual i no podrien posar-se en un sistema de migració automàtic.

Per tot això i moltes altres coses doncs, no veig possible migrar el meu sistema d’informació online. Però això no vol dir que hi vagi introduïnt nous elements. Ja fa dies que dono tombs en comprar un hosting a dreamhost. Els preus i el servei em semblen inmillorables i voldria allotjar-hi oriolrius.cat on hi podria anar desenvolupant el nou blog, wiki, etc.

Per anar acabant doncs, només vull dir que m’agradaria simplement invertir més temps en ordenar els temes que porto amb la finalitat de poder fer menys coses, per tal, d’aprofundir més en les mateixes i tenir més focalitzats els meus interessos. De ben segur serà una tasca difícil i gens senzilla però com sempre m’han ensenyat les coses grans s’han de dividir en coses ben petites, per tal de solucionar millor el gran problema. A més si parteixes d’un bon mètode, disciplina i il·lusió no cal dubtar de l’èxit de la tasca.

Amb aquest ànim de fer menys coses i més profundes simplement vull desitjar-vos un bon any a tots i sobretot aneu amb compte amb el cotxe aquesta nit. Amb la resta de coses ja no dic que aneu amb compte perquè ja sé que no ho fareu 😉

Driver Collector – extreient els drivers del windows

Reading time: < 1 minute

L’any 2002 ja vaig parlar del WinDriver Expert escencialment el programa és algo molt semblant al Driver Collector. Malgrat tenen alguns matisos diferents ambdós val la pena tenir-los ben localitzats ja que moltes vegades ens trobem amb màquines de les quals ningú té els drivers d’algún dels seus dispositius. Doncs bé, aquest programet podrem extreure els fitxers del driver per quan haguem de re-instal·lar la màquina.

drivercollector.jpg

Perl: Template::Extract, Template::Generate i WWW:Mechanize

Reading time: 2 – 4 minutes

perl.png

Normalment no parlo mai de llibreries de Perl, tot i que fa una bona colla d’anys vaig estar usant-lo força. Obviament encara hi havia el PHP3 i el Python no era ni un somni. De fet, no li puc negar la súper potència al Perl simplement el problema que li trobo és que té una sintaxi tan confusa, complexe o espessa, diguem-ho com volguem que si el deixes una temporada després no recordes gairebé res. Però no volia comentar les difícultats que tinc per recordar el que sabia de Perl en aquest article.

Simplement volia aprofitar per referenciar un parell d’articles d’en BrainStorm que parlen d’unes eines que em canviaran la vida la propera vegada que hagi de programar una eina de web spidering. De fet, jo fins ara els anomenava robots, bàsicament eren eines que servien per construir-me bases de dades a partir de webs que disposaben d’informacions molt completes. Per exemple, webs amb reculls de característiques de milers de mòbils.

Les referències als articles:

Les llibreries de les que ens parla en BrainStorm:

  • Template::Extract construïm un template a al aplicar-lo sobre un document HTML ens permet obtenir-ne les dades, sense les etiquetes. De fet, si volem podem fins hi tot escollir quina informació en volem extreure, no tenim perquè extreure-ho tot. Concretament els templates es contrueixen segons la sintaxi que s’anomena TT2.
  • Template::Generate construeix templates estàndars a partir d’un HTML que li passem. Així després només ens cal modificar el template per tal d’ajustar-lo a les necessitats que poguem tenir.
  • WWW::Mechanize podem navegar a través d’una pagina web des de dintre d’un objecte de perl. És genial perquè ens permet arribar a les dades que ens interessa aconseguir de forma completmant transparent. Per exemple, connectem a una web, ens registrem, anem a la zona restringida cliquem a una secció de la web i obtenim la documentació que voliem dintre de l’objecte de perl. Ara si volem li podem aplicar un Template::Extract, per exemple.

Jo diria que es tracta de la trilogia perfecte per generar eines que ens permeten extreure informació de documents HTML. Una altre aplicació que és la que s’ens comenta al segon artícle que he referenciat la creació de resums RSS de pàgines que no disposen d’aquesta funcionalitat.

kAnyRemote – controlant el PC amb el bluetooth del mòbil

Reading time: 1 – 2 minutes

Hi ha diverses aplicacions per fer el que fa el kAnyRemote potser el problema que tenen la majoria és que estan molt orientades a un mòbil o una programa en concret. Així doncs, potser el que realment destaca en aquest aplicatiu és que potencialment podem controlar qualsevol programa i des de qualsevol mòbil sempre que suporti una connexió serie sobre bluetooth.

kanyremote.jpg

A part de usar el mòbil com a comandament a distància mentre mirem pel·lícules amb el portàtil connectat a la televisió, control remot amb el reproductor de música o per passar transparències mentre donem una conferència poca cosa més se m’acut com a útilitat de l’eina això si espectacular ho és una estoneta 😉

Per cert, com ja diu el seu nom és una eina programada usant les llibreries de KDE (per tant, requereix QT).

iCalcreator: classe de PHP per crear fitxers iCal

Reading time: 1 – 2 minutes

ical.png

iCalcreator és una implentació en PHP del RFC2445 que ens permet crear fitxers iCal/xCal. Normalment aquest tipus de fitxers s’usen en sistemes CMS, de gestió de projectes, aplicacions de calendari (p.e. google calendar), agendes, informes, llistes de tasques (ToDos), diaris i d’altres similars.

Aquest implementació de l’RFC2445 es composa només d’un sol fitxer amb una classe. Malgrat segons l’autor ha fet la classe tan senzilla com a pogut ens recomana moltíssim llegir l’RFC2445 i l’RFC2446 per tal de posar-la usar de forma adequada. De totes formes, la pàgina web de la classe també disposa d’un howto que ens serveix per com s’ha d’usar la classe.

e-duna gestió d’amplada de banda en appliance

Reading time: 2 – 4 minutes

Totes les solucions de gestió d’ampada de banda a través d’appliance que coneixia fins ara venien de països on les connexions de les empreses són simètriques i les necessitats de gestió estan molt allunyades de la realitat de les telecomunicacions al nostre país. Doncs bé avui m’he trobat amb e-Duna. No sé si és una solució made in spain però té tota la pinta. El que si que esta clar és que el paquet de solucions que incorpora van des dels 2Mbps fins als 45Mbps. A més constantment fa referencia amb la possibilitat de fer gestió del balanceix de càrrega en diverses ADSL, la qual cosa és una realitat en les PYMES del nostre país.

esquema.jpg

Per tant, diria que és un dels appliance més ben enfocats per les necessitats diaries dels clients que estic acostumat a tocar. Els preus van dels 1.000€ aproximadament en endavant, segons l’ampada de banda a gestionar. La usabilitat segons els screenshots de la pàgina web sembla ben senzilla i inmediata. Potser dona la sensació de ser poc dinàmic en la seva configuració, però es clar, venint de sistemes on t’ho has de treballar tot tu, com pot ser linux i BSD, doncs qualsevol cosa és poc dinàmica.

Malgrat no l’he pogut provar, em moro de ganes de veuren revisions i crítiques perquè hi ha més d’un lloc en que m’agradaria col·locar-n’hi un d’aquests. De fet, diria que sovint aquest dispositius, sempre que funcionin bé, són la solució perfecte per gestionar de forma trivial problemes cada dia més patents a les empreses i que ens impliquen perdre més temps de configuració en els firewalls amb linux i d’altres productes que ens montem a mida. Per tant, a vegades cal cedir terreny als appliance si és per anar a dormir més tranquils i trencar-nos menys el cap quan ens demanen modificacions a les polítiques de gestió d’amplada de banda.

De fet, el producte segons la seva pàgina web fa moltes més coses aquí en podeu veure un resum. Però jo pel que em diu l’experiència només em quedaria amb la idea de gestionar i balancejar l’ampada de banda.

funcions.jpg

A més, pels que estigueu familiaritzats amb els típics distribuidors d’informàtica de tota la vida el podeu trobar a Diode.

pfSense: tutorial en català

Reading time: 1 – 2 minutes

firewall.jpg

A través del blog d’en Xavier Caballé he trobat un tutorial molt interessant del pfSense. Es tracta d’un liveCD que funciona en una base de BSD Installer (versió reduida del FreeBSD). A través d’una interficie web s’administra un firewall derivat del m0n0wall.

Les funcions del firewalls són realment interessants:

  • Totes les interficies de xarxa que volguem
  • DHCP Server
  • Snort
  • Squid
  • Radius
  • Portal captiu
  • Gestió d’ampada de banda
  • Balanceix de càrrega
  • Filtrat de paquets
  • NAT
  • DNS

I alguna altre que de ben segur m’he deixat d’esmentar. Espero que quan hem tornin a demanar per un bon firewall amb linux, ja no pensi només amb l’Astaro. Pel que fa a l’IPCop mai se m’ha ajustat al que volia.

Tothom que usa la blackberry fa servir les apps de google?

Reading time: 1 – 2 minutes

Ahir vaig escriure un article on parlava de com m’agraden les eines de google funcionant a la Blackberry Pearl, doncs bé, avui he vist que ho ha fet l’Enrique Dans. O sigui, que jo diria que sóm forces que sense disposar d’una PDA ens sentim satisfets del servei que ens dona la Blackberry Pearl i encara més de la factura que ens permet tenir a final de mes.

De fet, aquest és un post estúpit que no ve a dir res més que la fascinació que m’ha produit veure que de les 3 persones que no tenim res a veure que usem aquest dispositiu les tres n’expliquem les mateixes coses bones, les dolentes potser només les he dit jo. Per altre banda, també volia secundar les idees que exposa l’Enrique al seu aritcle sobre el teléfon de marca Google que es prepara junt amb HTC i Orange. Llàstima que sigui pel 2008 :'(

Bateries – Com s’expresa la capacitat d’una bateria?

Reading time: < 1 minute

La unitat per definir la capacitat d’una bateria són els Ah, o sigui, el producte de la corrent (Ampers) pel temps (hores). La capacitat i la tenció finals estan estrictament relacions amb el percentatge de la descàrrega. La capacitat és en funció de la temperatura al voltant de la bateria i el porcentatge de descàrrega. El percentatge de capacitat a 20ºC és del 100%. La autodescàrrega és deu a que una part de l’energia electroquímica es consumeix per la pròpia bateria. Normalment una bateria que enmagatzemada s’autodescarrega un 0,1% per dia.

Com m’organitzo les tasques? (última incorporació MonkeyGTD)

Reading time: 6 – 10 minutes

Si alguna cosa no paro de repetir al meu blog i les meves converces, és que tinc mil coses que fer, que estic en mil temes, que no paro de fer coses, etc. doncs bé, a part de plorar per la situació que tinc faig moltes altres coses per solucionar el tema. Com per exemple, intentar no morir d’un atac de nervis i deixant-me que l’acupuntura i d’altres activitats no tècniques, com l’esport i els amics em deixin sortir d’aquest esperial que és la meva vida.

Una de les coses importants que porto temps intentant fer per millorar aquesta constant, que dubto que arribi a canviar mai en la meva vida, és llegir el llibre Getting Things Done. De fet, no espero que el llibre m’arregli els problemes. Però estic intentant millorar la meva forma auto-apresa d’organitzar-me les tasques. De fet, ja tinc diverses metodologies personals apreses una mica a base de l’experiència per tal de millorar temes d’organització personal. Però amb aquest llibre realment se’n extreuen grans tècniques que van molt bé per complementar o adaptar dintre de la meva rutina.

De fet, encara no he acabat de llegir el llibre però ja tinc força interioritzades diverses formes de millorar la forma d’atendre una nova tasca. L’última eina incorporada dins de la meva col·lecció de recursos que uso per organitzar-me és el MonkeyGTD. Es tracta d’una adaptació del TiddlyWiki especialment pensada per treballar segons la metodologia GTD.

Com que mai havia parlat d’aquests temes al blog, aprofitaré per donar una pinzella a les eines que uso per organitzar-me. Com a PIM uso l’evolution. A través d’aquest aplicatiu per linux accedeixo a les meves comptes de correu allotjades al servdiro IMAP de casa meva. A més, també disposo d’una actualitzada agenda de contactes tan personals com professionals. Finalment uso també moltíssim el calendari per tal de recordar les cites que tinc amb clients o cites personals.

Al calendari no m’agrada apuntar-hi tasques a realitzar, a menys que sigui important realitzar-les a un dia i hora concrets per algún motiu. Sinó que m’agrada tenir clar quin és el temps que tinc “lliure” entre cites obligades. Ja que donat el cas, puc decidir anar o quedar-me a l’oficina, tornar a casa per avançar feines tècniques, etc. A més em permet decidir coses en funció d’informacions que en el moment d’organitzar l’agenda no puc saber, per exemple, el meu estat d’ànim o nivell d’energia.

Una altre eina important és la Blackberry Pearl malgrat no és l’eina perfecta i hi ha moltes coses en que es queda coixa. Em permet seguir puntualment l’estat del meu correu quan estic viatjant, a casa d’un client o de camí a algún lloc. A més el client de gmail, gtalk i google maps complementen perfectament les eines que necessito en mobilitat. Pel que fa a la sincronització de l’agenda amb l’evolution ho faig a través de funambol i del servei scheduleworld via GPRS. El que no m’acaba de funcionar bé a través d’aquest servei és la sincronització del calendari de la blackberry i del google calendar. Malgrat teoricament esta suportat no funciona massa bé.

Un detall important a comentar en tot plegat, és el fet de tenir un webmail amb accés directe a l’IMAP allotjat en el servidor de casa. Això permet accedir a emails, documents adjunts i d’altres que tinc classificats en carpetes IMAP no visibles des del client de correu de la blackberry. El fet de que la blackberry actui com un dispositiu de Mass Sotarage també permet descarregar-hi fitxers que despres he de passar a clients, portàtil, etc.

Per tal de seguir les tasques de l’empresa, clients personals, projectes en desenvolupament amb equips de treball, etc. uso un programa del que ja us he parlat alguna vegada s’anomena Tasks Pro. Com ja vaig comentar algún dia és dels pocs programes que he comprat a la meva vida. És genial veure com els diferents grups de tasques que es creen des del programa es poden incorporar com a calendaris en format iCal directament a l’evolution. Això em permet seguir tasques més complexes (sovint projectes), compostes per subtasques o que mereixen un seguiment al llarg del seu desenvolupament a més ho veig reflexat tot sobre el mateix calendari de l’evolution.

A més des del navegador web de la blackberry puc connectar al tasks per tal de veure l’estat dels projectes, crar noves tasques, etc. Així doncs també hem serveix com a eina en mobilitat. Doncs bé el MonkeyGTD és l’últma incorporació a tot plegat. De fet, encara no la tinc operativa al 100% aquesta eina. Però es tracta d’un wiki que funciona sobre un únic fitxer HTML, no per això és una eina poc potent, al contrari. Amb una interficie cuidadíssima i una usabilitat exquisida gràcies a AJAX, podem disfrutar d’una eina perfecta per seguir les tasques diaries.

M’explico, fins ara he estat usant una simple llibreta (amb una mida la meitat d’un DIN A4 amb requadres). De fet, en els últims 4 o 5 anys porto gastades una pila de llibretes d’aquest tipus. Aquesta llibreta és ideal per prendre notes en reunions i per fer esquemes del que s’explica o per anotar qualsevol cosa que tinguem pel cap. A més de servir-nos per apuntar qualsevol altre tipus d’informació que després haguem de classificar on sigui. Doncs bé, el MonkeyGTD espero que es converteixi en el complement que em falta en tot plegat.

Que espero treure’n i com el vull usar en tot aquest esquema? doncs bé, la idea és anotar-hi les llistes de ToDo que fins ara anotava a la llibreta. De fet, puc continuar fent-ho a la llibreta, però sempre ha de portar cert sincronis-me amb el que hi ha al MonkeyGTD. Per què duplico informacions? doncs perquè el fet de treballar amb suport paper em suposa algunes limitacions per exemple:

  • Decidir la next action, no tinc prioritats o les prioritats poden canviar i llavors he de re-llegir la llista de tasques per decidir quina faig a continuació.
  • Les tasques no tenen contexte, és a dir, no les puc ordenar segons l’entorn on em trobo. Per exemple, hi ha tasques que només puc fer a l’oficina i quan sóc a casa no les vull veure.
  • No puc mantenir llistes de tasques que no sé quan faré, ja que queden enrera a les fulles de la llibreta i les perdo de vista. Tasques del tipus someday maybe.
  • No puc adjuntar-hi fitxers i copiar-hi URLs sovint és pesat.
  • Accés sempre seqüència a la informació que hi introdueixo.
  • No puc tenir-hi llistes de whishlists. Coses que vull comprar-me, llistes de compres de regals, llibres que m’interessen, etc.

Obviament el sistema de la llibreta també té les seves avantatges, com per exemple, la comoditat d’escriure a mà, no se li acaba la bateria, pots dibuixar-hi esquemes sense aprendre a usar cap aplicatiu, etc. però a l’hora de mantenir les llistes de tasques diaries de les que us parlava abans es queda un pel limitada.

De fet, encara no sé si el MonkeyGTD podrà acomplir el seu objectiu, perquè hi ha certes coses que no pinten gaire clares. Treballa en local, no sé si instal·lant-lo en un servidor HTTP amb suport WebDAV el podria usar des de la blackberry, però ho dubto per la gran quantitat de JavaScript que té degut a l’AJAX. A més, no usa un fitxer extern per guardar les dades, no sé què passarà quan hagi d’actualitzar la versió. Només exporta a RSS les tasques, no a iCal. A més tampoc, pot importar tasques ni via RSS ni via iCal. Seria genial poder-lo connectar amb el Tasks Pro. Així doncs, la seva poca integració amb la resta d’elements que uso em fa una mica de por.

Ja aniré comentant com va evolucionant tot plegat, si a algú l’interessa saber més detalls de com faig alguna de les tasques que he comentat per aquí de passada que m’ho comenti. També espero poder refereciar-vos cap a molt material que he anat trobant per internet sobre mètodes GTD, aplicatius i d’altres.