oriolrius.cat

Des del 2000 compartiendo sobre…

UnionFS – A Stackable Unification File System

Reading time: 2 – 4 minutes

unionFS és un sistema de fitxers de linux és realment un somni fet realitat, en principi ens permet fer una cosa ben senzilla. Com diu el títol, permet unir sistemes de fitxers apilant-los. Què vol dir això? doncs montar sistema de fitxers un sobre de l’altre. La gràcia on és? doncs en que per exemple podem montar un sistema de fitxers de només lectura i després a sobre un de lectura i escriptura; la difèrencia entre això i un montatge convencional és que veurem el contingut dels dos directoris i podrem modificar el sistema de només lectura guardant els canvis en el de lectura i escriptura. O sigui, ara tenim un nou sistema virtual format per la unió d’amdós sistemes. Crec que amb aquest exemple queda claríssima la potència de la idea.

També es pot usar aquest sistema de fitxers amb suport d’snapshots. O sigui, mantenint còpies passades de les versions anteriors dels fitxers. Així doncs, del sistema de modificar fitxers que usa el unionFS se’n diu copy-on-write, perquè quan ha de fer una escriptura d’un fitxer el que fa és fer-ne una còpia mantenint el contingut antic en un dels sistemes de fitxers que estan a la unió.

Quan es monten sistemes de fitxers amb diferents branques d’uns mateixos fitxers s’acostuma a donar prioritat a una de les branques. Si el que tenim montat és un CDROM i un disc dur, obviament la branca que ha de tenir prioritat és la del disc dur sinó no es podrien guardar els canvis.

unionfs.png

L’ús més destacable que se’n fa d’aquest sistema de fitxers és en els liveCD, perquè permeten guardar dades de forma persistent en un disc dur o en un pendrive. O sigui, podem iniciar una distribució de linux amb un CD o DVD i instal·lar nous paquets, fer canvis en la configuració del sistema, guardar dades amb aplicacions, etc. i totes les noves dades que s’haurien d’haver guardat al suport de només lectura s’hauràn guardat en el disc dur o el pendrive gràcies al unionFS. Molts dels liveCD de les vostres distribucions preferides suporten el que se’n diu mode persistent ús recomano que consulteu la documentació si ús interessa la funcionalitat.

Per més informació: Versatility and Unix Semantics in a Fan-Out Unification File System (local).

0 thoughts on “UnionFS – A Stackable Unification File System

Últimas entradas

Resumen 2023

Reading time: 14 – 22 minutes El 2023 comenzó con una sensación de renovación y optimismo. Tras un período marcado por la pandemia, este año se presentó como un lienzo en blanco, lleno de posibilidades y nuevas experiencias. Aunque el

Leer más »
Archivo